Potpredsjednik Grčić: Ubrzavamo realizaciju, skraćujemo procedure i pozivamo investitore da se prijave za Listu strateških projekata

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_grcic_ubrzavamo_realizaciju_skracujemo_procedure_i_pozivamo_investitore_da_se_prijave_za_listu_strateskih_projekata.jpg

Danas je u Banskim dvorima održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Povjerenstva je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, a zamjenik ministar gospodarstva. Povjerenstvo odlučuje o uvrštavanju prijavljenih investicijskih projekata na listu strateških projekata, a prijaviti se mogu privatni, javni ili javno-privatni projekti. Što se tiče kriterija za odabir, vrijednost ukupnih kapitalnih troškova ulaganja mora biti jednaka ili veća od 150 milijuna kuna; ako projekt ima mogućnost sufinanciranja iz EU fondova i programa, tada vrijednost mora biti najmanje 75 milijuna, a ako se projekti ostvaruju u potpomognutim područjima ili otocima, ili se ulaže u poljoprivrednu proizvodnju ili ribarstvo, vrijednost ulaganja mora biti jednaka ili veća od 20 milijuna kuna. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na konferenciji za medije predstavili su proceduru prihvaćanja projekata sukladno Zakonu o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske te Vodič za investitore.

„Riječ je o nastojanju da Vlada, država i sva ministarstva izravno pomognu one projekte koji su veliki, vrijedni i koji predstavljaju strateški interes Republike Hrvatske“, rekao je potpredsjednik Grčić. Objasnio je da strateški interes znači da ti projekti zapošljavaju veći broj osoba, osiguravaju razvojne ciljeve i da su segmenti u kojima se ti projekti realiziraju održivi. „Sve skupa treba pridonijeti bržem oporavku i gospodarskom rastu, to je krajnji cilj“, naglasio je potpredsjednik Vlade.

„Želimo prije svega skratiti procedure u ishođenju dokumenata i na taj način ubrzati realizaciju projekata“, nastavio je i naročito istaknuo da će biti odabrani samo oni projekti koji su usklađeni s dokumentima prostornog uređenja, kao i usklađeni s međunarodnim ugovorima te strateškim dokumentima EU i RH.

„Ovo je prilika da pozovemo sve potencijalne investitore koji ispunjavaju kriterije da se prijave da dođu na potencijalnu Listu strateških projekata“, rekao je potpredsjednik, objašnjavajući proceduru odabira. Nakon što Povjerenstvo uvrsti prijavljeni projekt na Listu strateških projekata, donosi odluku o osnivanju Operativne skupine, koja utvrđuje propisane postupke potrebne za pripremu i provedbu pojedinačnog strateškog projekta te upućuje Povjerenstvu Odluku o proglašenju strateškog projekta, koju zatim donosi Vlada. U roku od 30 dana od objave Odluke u Narodnim novinama, ministar gospodarstva će sklopiti s investitorom Sporazum o pripremi i provedbi projekta.

„Sporazum će sadržavati i navesti vrlo precizno obaveze države i obaveze investitora“, naglasio je potpredsjednik Grčić, navodeći kao primjer Zračnu luku Zagreb, gdje su se upravo tako precizno utvrdile obaveze države i investitora u pripremi projekta.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je kako država ima instrument i alat kojim jamči investitorima da će im planirani projekt biti realiziran u roku koji se s Vladom Republike Hrvatske dogovori i potpiše u sporazumu. „To je važno naglasiti za sve investitore, jer nikad dosad nismo imali takve garancije“, dodao je. Posebno je naglasio važnost velikih investicijskih projekata jer su od značajnijeg interesa za državu zbog većeg broja zapošljavanja, ali i zato jer se često reflektiraju na dodatnu izgradnju komunalne, prometne i energetske infrastrukture. „Jedan radnik na velikoj investiciji proizvodi četiri do osam radnika u malim i srednjim poduzećima. „To nam je bio jedan od glavnih motiva zašto smo išli na velike investicije, ne zanemarujući pritom važnost i utjecaj malih“, rekao je. Govoreći o novinama, ministar Vrdoljak je istaknuo kažnjavanje nepostupanja službenika i dužnosnika te kašnjenje u proceduri, a institucija koja svojim upravnim aktom nije odradila posao u predviđenom roku kažnjavat će se po danu s 5.000,00 kuna. „Mislim da su ovo velike novine u hrvatskoj investicijskoj klimi“, zaključio je.

Za sve zainteresirane investitore izrađen je i Vodič za investitore, koji možete vidjeti na web stranicama Vlade i svih nadležnih tijela državne i javne vlasti. Vodič za investitore

Zainteresirani investitor (RH, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, fizička osoba, trgovac pojedinac te svaka druga domaća i strana pravna osoba)
prijavljuje projekt središnjem tijelu državne uprave nadležnom za gospodarstvo > Obrasci za prijavu za stjecanje statusa nositelja poticajnih mjera




Pisane vijesti