Potpredsjednik i ministar Stier: Na MVEP izvršen hakerski napad, niti jedna važna informacija nije kompromitirana

"Na računalni sustav Ministarstva vanjskih i europskih poslova izvršen je za vrijeme prethodne Vlade hakerski napad, ali niti jedna strateška informacija za Hrvatsku nije kompromitirana", rekao je u petak za Hinu potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

"Napad se nije dogodio za vrijeme ove Vlade, nego se radi o hakerskom napadu za vrijeme ministra Mire Kovača", rekao je potpredsjednik i ministar Stier.

Na pitanje jesu li točni medijski navodi da hakeri nisu uspjeli doći do važnijih dokumenata nego samo do manje važnih bilješki, potpredsjednik i ministar Stier odgovorio je kako prema izvješću koje je dobio "niti jedna informacija od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku nije kompromitirana".

Potpredsjednik i ministar Stier rekao je kako je naložio dodatne "mjere za sigurnosnu zaštitu" informacijskog sustava Ministarstva kako bi se ovakvi upadi spriječili.

Jutarnji list u svojem online izdanju piše kako se napad dogodio u zadnjih tridesetak dana, što bi značilo za vrijeme Vlade predsjednika Andreja Plenkovića.

Stier kaže kako "ne može špekulirati" zašto Jutarnji list hakerski napad smješta u doba ove Vlade koja je potvrđena u Hrvatskom saboru 19. listopada, a ne prethodne kada se stvarno dogodio.

List navodi kako se ne zna tko stoji iza napada, ali da dio sugovornika sumnja da je riječ o napadu ruskih hakera, međutim da napad nema veze s nedavnim posjetom predsjednika Vlade Plenkovića Ukrajini koji je rusko ministarstvo vanjskih poslova zamjerilo predsjedniku Vlade Plenkoviću.

Potpredsjednik i ministar Stier to komentira pitanjem kako bi hakerski napad mogao imati veze s posjetom predsjednika Vlade Plenkovića Ukrajini kada u doba kada se napad dogodio Andrej Plenković uopće nije bio na čelu Vlade.

Tekst: Hina

Pisane vijesti | Davor Ivo Stier