Potpredsjednik Ostojić s povjerenikom EK: Komisija nas podržava, za izbjegličku krizu na raspolaganju su nam fondovi EU

Slika /Vijesti/2015/listopad/6 listopada/H20151006000443.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sastao se danas u Banskim dvorima s povjerenikom Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom.

Potpredsjednik Ostojić kazao je da je informirao povjerenika Avramopoulosa o stanju imigracijske krize u Republici Hrvatskoj te načinu rada prihvatnog centra u Opatovcu. „Hrvatska je dio Europske unije i Europska komisija podržava Hrvatsku. Pružit će pomoć u rješavanju krize s izbjeglicama, a u tu svrhu su nam na raspolaganju fondovi Europske unije“, rekao je potpredsjednik.
 
Naglasio je da je Hrvatska spremna, nakon što se stabilizira situacija s imigracijskom krizom, za relokaciju i prihvat dogovorenog broja ljudi, što znači da će unatoč krizi Hrvatska preuzeti svoj dio tereta. „Također, upozoravamo da se dolazak izbjeglica mora zaustaviti financijskom i svakom drugom podrškom izbjegličkim centrima koji se nalaze u Turskoj, Jordanu i Libanonu, a pritom treba postojati stroga kontrola granice između Grčke i Turske, u kojoj sudjeluje i hrvatska policija“, nastavio je ministar i dodao da je Hrvatska spremna sudjelovati i s dodatnim snagama.
 
Potpredsjednik Ostojić je istaknuo da Republika Hrvatska, kao članica Europske unije, ima izuzetno važnu ulogu u regiji. „Želimo biti i vratit ćemo natrag u redovni dio naših pregovora dobrosusjedske odnose, koji moraju biti iskreni“, rekao je te zaključio da je Hrvatska nakon toga spremna pomoći i susjedima u djelu posla koji moraju obaviti, pogotovo ako žele biti članice Europske unije.
 
Povjerenik Europske komisije Dimitris Avramopoulos kazao je da migracijska kriza ne pogađa samo Hrvatsku, Austriju, Mađarsku, Grčku, Italiju ili Njemačku već cijelu Europu i stoga zahtijeva zajednički europski odgovor. Naglasio je da je Hrvatska ima ključnu ulogu u migracijskoj krizi na zapadnom Balkanu i izrazio zadovoljstvo voljom i predanošću koju Hrvatska pokazuje.
 
Povjerenik Avramopoulos istaknuo je da je hrvatsko iskustvo u rješavanju pitanja izbjeglica posljednjih tjedana značajno, dodavši da je u Hrvatsku od 16. rujna ušlo 120 tisuća ljudi, što je velika brojka. „Ovo još jednom pokazuje kako zatvaranje granica nije rješenje, već je potrebno zajedništvo u duhu solidarnosti i odgovornosti“, kazao je. Pohvalio je punu predanost Hrvatske migracijskoj politici Europske komisije. Dodao je i da se Europa mora bolje organizirati u čuvanju granica, zbrinjavanju izbjeglica, ali i vraćanju ilegalnih ekonomskih migranata.
 
Povjerenik Europske komisije izvijestio je da Hrvatskoj za rješavanje migracijskih i sigurnosnih pitanja na raspolaganju stoji više od 70 milijuna eura u razdoblju 2014-2020., te 120 milijuna eura kako bi se unaprijedila infrastruktura potrebna za pristupanje Hrvatske Schengenu. „Ohrabrio sam danas ministre da što je više moguće iskoriste sredstva koja vam stoje na raspolaganju“, rekao je, pojasnivši da bi se sredstva iz europskih fondova trebala iskoristiti kako bi se unaprijedili uvjeti u prihvatilištima za izbjeglice te osigurala jača kontrola na granicama.
 
Na kraju, povjerenik Avramopoulos pohvalio je Hrvatsku koja se dobro snašla u ovoj teškoj situaciji, istaknuvši da su svi oni koji trebaju međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj tretirani dostojanstveno i s poštovanjem.

Foto: Hina
 

Pisane vijesti | Govori i izjave