Potpredsjednik Ostojić sa saveznom ministricom Mikl-Leitner: Hrvatska je spremna čuvati vanjske granice Europske unije

Slika /Vijesti/2015/veljača/18 veljače/DSC_7496.jpg

Potpredsjednik Ostojić: Hrvatska u ovome trenutku pokazuje vrlo kvalitetne rezultate u sprječavanju ilegalnih migracija. U prošloj je godini 17,8 posto manje ilegalnih migranata u Hrvatskoj, dok u svim drugim zemljama koje imaju schengensku granicu taj broj raste.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sastao se danas s austrijskim izaslanstvom na čelu sa saveznom ministricom unutarnjih poslova Republike Austrije Johannom Mikl-Leitner.

U izjavi za medije nakon sastanka, potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić naglasio je da je suradnja ministarstava unutarnjih poslova Hrvatske i Austrije prijateljska, uspješna i izuzetna. „Suradnja je konkretna i vrlo praktična, i to na poljima koja su od interesa i za Republiku Hrvatsku i za Republiku Austriju“. Potpredsjednik Ostojić kazao je kako se na sastanku razgovaralo o sudjelovanju stranih boraca na Bliskom istoku, prijetnji terorizma te zajedničkim aktivnostima na izgradnji partnerstva u regiji, sprječavanju ilegalnih migracija i  solidarnost u pomaganju svim zemljama Europske unije koje su pogođene problemom azilanata. „Razgovarali smo i o vrlo važnoj temi za Hrvatsku, a to je pristupanje Schengenskom prostoru, ispunjavanju svih kriterija i izjavi spremnosti Hrvatske za evaluaciju i ocjenu da je Hrvatska spremna čuvati granice Europske unije“. Ovom prigodom potpredsjednik Ostojić zahvalio je Republici Austriji na izuzetnoj suradnji u području policijskih poslova, razmjeni informacija i zajedničkoj borbi protiv kriminala.

Upitan o ulasku Republike Hrvatske u Schengenski prostor, potpredsjednik Ranko Ostojić kazao je da će Hrvatska 1. srpnja ove godine imati pravo aplicirati za ulazak. „Izjavu o spremnosti za ulazak u Schengen predat ćemo Europskoj komisiji prije toga. Ispunit ćemo tehničke uvjete i, vjerujem, proći evaluaciju. Ali, to je političko pitanje o kojem će odluku donijeti zemlje članice Schengenskog prostora. U ovom trenutku nije dobro govoriti da nećemo ući, jer to nije točno. Hrvatska u ovome trenutku pokazuje vrlo kvalitetne rezultate u sprječavanju ilegalnih migracija, smanjenju broja azilanata, za razliku od svih drugih zemalja Europske unije. U prošloj je godini 17,8 posto manje ilegalnih migranata u Hrvatskoj, dok u svim drugim zemljama koje imaju schengensku granicu taj broj raste. Dakle, Hrvatska je spremna čuvati vanjske granice Europske unije, ali ponavljam, to je političko pitanje u kojem mi sa svoje strane trebamo napraviti sve da ispunimo tehničku evaluaciju, zatim se založimo da dobijemo prigodu da i Hrvatska uđe u Schengenski prostor“, rekao je.

Savezna ministrica unutarnjih poslova Republike Austrije Johanne  Mikl-Leitner  izjavila je da suradnja između hrvatske i austrijske policije funkcionira iznimno dobro te se i na operativnoj i političkoj razini temelji na najvišim standardima. Navela je nekoliko primjera iz prakse, poput suradnje preko policijskog kooperacijskog centra, razmjene policijskih službenika tijekom turističke sezone, zimi u Austriji, a ljeti u Hrvatskoj te pomoć i suradnju  u području rješavanja slučajeva kriminala. Govoreći o temama današnjeg sastanka, napomenula je poziv potpredsjedniku Ostojiću na konferenciju koja će se održati u Beču, a na kojoj će se raspravljati o problemu ekstremizma i terorizma. Što se tiče ilegalnih migracija, kazala je da su utvrdili da je potrebna još jača suradnja svih zemalja Europske unije u rješavanju te problematike. Republika Hrvatska nije jako pogođena time, ali je potpredsjednik Ostojić izrazio razumijevanje za sve europske zemlje koje se bore s tim problemom, kazala je austrijska savezna ministrica te dodala da je izrazio spremnost podržati projekt Republike Austrije koji se bavi rješavanjem upravo te problematike. I na kraju, savezna ministrica Mikl-Leitner zahvalila je potpredsjedniku Ostojiću na stalnoj podršci i suradnji te naglasila da takva suradnja između Austrije i Hrvatske  funkcionira na svima razinama policije te je čestitala potpredsjedniku na iznimno dobro organiziranom policijskom sustavu. “Uvjerena sam da ćemo se zajedničkim savezništvom uspjeti suprotstaviti svim izazovima koji pred nama stoje“, zaključila je savezna ministrica Mikl-Leitner.
 

Pisane vijesti | Govori i izjave