Potpredsjednik Petrov u Globusu: Ova Vlada će provesti reforme i vratiti vjeru građana u politiku

Prošlo je malo više od mjesec dana rada nove Vlade, a Božo Petrov kaže da je šokiran velikim očekivanjima od Mosta u tako kratkom vremenu. ''Kao da građani smatraju Most krivim što nije bolje u roku od 24 sata, a prethodnih 20 godina su žmirili'', kaže.
Umjesto reformi koje je Most toliko zagovarao od početka predizborne kampanje, prvih 30 i nešto dana okupirale su afera Crnoja i slučajevi Hasanbegović i Lozančić te rasprave o lustraciji. Petrov inzistira da će reforme doći, unatoč opstrukcijama oporbe i podjelama u društvu, te da na svoja obećanja neće zaboraviti. ''Nama je ovo sve novo i nismo navikli na ovoliku eksponiranost, ali spremni smo nastaviti borbu'', poručuje.
U intervjuu za Globus komentirao je mogući zakon o lustraciji, odnos s HDZ-om, objasnio zašto se tako sporo kadrovira, ocijenio je uspješnost prve godine mandata Kolinde Grabar-Kitarović te najavio velike organizacijske promjene u samom Mostu. ''Najviše su me razočarali sada već bivši mostovci. Međutim i to smo brzo preboljeli'', tvrdi.
 
Kako ocjenjujete prvih mjesec dana rada nove Vlade? Jeste li zadovoljni učinjenim?
 
- Nakon iznimno napornih pregovora ponosan sam na ministre koje smo predložili. Most ni jednom nije odustao od svojih načela i zahtjeva te vjerujem kako će daljnji mjeseci pokazati našu sposobnost, motiviranost i učinkovitost po pitanju provođenja reformi. Što se tiče Vlade u cjelini, naravno da su neke stvari mogle biti bolje. Nažalost, dogodilo se upravo ono za što smo u Mostu stalno isticali kao manje bitno u ovom trenutku, a to su beskonačne ideološke rasprave koje su rezultirale dodatnim nepotrebnim podjelama i opet je fokus javnosti bio na temama koje neće donijeti napredak za hrvatske građane.
 
Što mislite o reakciji javnosti? Mislite li da su zadovoljni ili nezadovoljni postupcima Mosta nakon izbora? Mislite li da ste ispunili njihova očekivanja ili ih razočarali?
 
- Odgovorno tvrdim da se do sada nikad nije niti od jedne stranke toliko puno očekivalo kao od Mosta, niti je i jednoj stranci upućeno toliko kritika nakon što su bili u poziciji vlasti samo mjesec dana. Odabrati partnere s kojima će se formirati Vlada nije mala stvar, treba proći svaku točku programa, uskladiti sve i pokušati postaviti temelje odnosa koji bi se trebao temeljiti na povjerenju. Poslana je kriva poruka javnosti da Most odugovlači i to je činjenica koja svakako nije pridonijela našoj percepciji u javnosti. Odgovorni smo i svjesni važne uloge kao i zadaća koje su pred nama i svoja obećanja dana biračima nećemo zaboraviti. Nadamo se da će mediji imati jednaki kriterij pa podsjetiti SDP na neispunjena obećanja iz Plana 21 kad sljedeći put krenu kritizirati Most ili da će naše partnere iz HDZ-a podsjetiti na Jamstvene kartice koje su dijelili još dok je na čelu te stranke bio Ivo Sanader.
 
Što se moglo učiniti bolje? Puno vremena izgubljeno je na kadroviranje po ministarstvima, u Sabor još nisu poslani reformski prijedlozi?
 
- Mogao se jedino možda malo ubrzati proces kadroviranja, što je opet vrlo delikatan posao i ne treba na prečac donositi odluke, tako da je u principu sve u skladu s planom. Reformski prijedlozi će biti poslani u Sabor nakon što se po resorima provede analiza. Ističem kako će analize biti vrlo brzo gotove pa mislim da ćemo nakon prvih 100 dana vlade imati i vrlo konkretne poteze.
 
Jeste li zadovoljni odnosom s partnerima s kojima obnašate vlast, poglavito s HDZ-om? Mislite li da je Vijeće za suradnju uspješni ili neuspješni projekt, s obzirom na disonantne tonove i međusobne optužbe koje su dolazile sa tih sastanaka?
 
- Zadovoljan sam odnosom, on je korektan i temelji se na međusobnom poštovanju. Glavna funkcija Vijeća za suradnju je pronalazak kompromisnog rješenja za neka važna pitanja, što podrazumijeva i razlike u mišljenjima. Ne bih rekao da je bilo disonantnih tonova i međusobnih optužba, konstruktivna rasprava mora biti žustra.
 
Kako tumačite izjavu Kolinde Grabar-Kitarović da je pojedincima i dalje politički program izazivanje podjela u društvu i razdora?
 
- Ne bih mogao sa sigurnošću reći da se nečiji politički program temelji isključivo na izazivanju podjela u društvu i razdora, ali to je svakako najlakši način da diskreditirate nekog političkog protivnika i skrenete pažnju s nekih važnih društvenih i ekonomskih pitanja. Žao mi je da su takvi pokušaji još uvijek prisutni, da se stalno opstruiraju nečiji napori i ne otvara dijalog, a sve zbog jeftine kupovine političkih bodova.
 
Prepoznajete li koga u tim pojedincima? Kad je premijer Orešković putem Facebooka odaslao sličnu poruku, nitko se nije osjećao prozvanim?
 
- Vjerujem kako se takvi pojedinci sami prepoznaju.
 
Čini li vam se da je predsjednica ciljala i na pojedince iz vaše vladajuće koalicije?
 
- Ne bih volio nagađati o tome koga je predsjednica prozvala, kao što sam već rekao, vjerujem kako su se neki sami prepoznali. Osobno smatram da ako se komentiraju određeni postupci i stavovi u javnosti, trebalo bi se i naglasiti o kome je riječ.
 
Kako zapravo zovete vašu suradnju s HDZ-om? Zašto vam je važno da se to ne naziva koalicijom?
 
- Koalicija podrazumijeva savez u smislu da je jedna, obično manja stranka, uglavnom podređena stavovima veće stranke. Mi u Mostu smo već u nekoliko navrata dokazali da to kod nas neće biti slučaj i da ćemo inzistirati na onome što smatramo važnim za hrvatske građane. Samo u tome kontekstu, zbog percepcije javnosti i naših glasača prema kojima osjećamo iznimnu odgovornost, naglašavamo da nije riječ o koaliciji već o partnerskom odnosu na kojem je formirana Reformska vlada. Koalicija je u posljednjih 25 godina bila sinonim za političku trgovinu, a jedino je Most pokazao da se zbog participacije u vlasti ne treba prodati, što su, nažalost, mnogi već zaboravili.
 
Je li pokretanje rasprave o lustraciji također poticanje podjela u društvu?
 
- Lustracija po nama nije prioritetna tema. Ako ćemo iskreno, jedini način da se time ne stvori nova podjela jest da se lustriraju i HDZ i SDP, nakon čega bi lustracija doista imala smisla. Kako na to ni jedni ni drugi neće pristati, smatramo da lustracija nije ključno pitanje za Hrvatsku u ovom trenutku.
 
Hoće li moguće promjene u vrhu HRT-a situaciju smiriti ili će dodatno zaoštriti te podjele? Špekulira se da bi Bruna Esih, bliska suradnica ministra kulture Hasanbegovića s Instituta Ivo Pilar, mogla biti nova ravnateljica HRT-a, je li to profil osobe koji je idealan za tu poziciju?
 
- Špekulacije, pogotovo kadrovske, ne bih komentirao, a promjene na HRT-u bi se mogle dogoditi jer se trenutačno vodstvo te institucije ogriješilo o zakon. Koliko znam, ravnatelj HRT-a g. Radman ima pravomoćnu presudu za sukob interesa i zato ne vidim kako bi mogao nastaviti obnašati dužnost na kojoj se nalazi.
 
Ometaju li nadolazeći unutarstranački izbori u HDZ-u stabilnost koalicije i Vlade, očekujete li da će se sve početi smirivati kad se stvari u HDZ-u smire?
 
- Unutarstranački izbori su stvar HDZ-a i ne utječu na rad Vlade. Mi inzistiramo na stabilnome i odgovornome partneru, Domoljubna koalicija je zasad ispunila naša očekivanja.
 
Smatrate li da je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko previše na terenu, po podružnicama HDZ-a, a premalo sudjeluje u radu Vlade? Ili dovoljno pridonosi?
 
- Zadovoljni smo suradnjom s Domoljubnom koalicijom, pa tako i s Tomislavom Karamarkom. Prošlo je samo mjesec dana, o konkretnijoj ocjeni njegova doprinosa, ali i bilo koga drugog ne mogu još detaljnije govoriti.
 
Kako ocjenjujete prvu godinu mandata hrvatske predsjednice? Što je dobro učinila, gdje je pogriješila?
 
 - Predsjednica je neke stvari dobro odradila, poput pokušaja da se smanje podjele u društvu temeljene na ideologijama, kao i činjenice da se otvoreno zalagala da na međunarodnom planu Hrvatska bude pozicionirana kao lider među zemljama koje su nam susjedi. Isto tako smatram da je trebala imati pomirljiviji ton u komunikaciji s prošlom vladom i bivšim premijerom (iako tu nije odgovornost samo na njoj) jer da je tu ostvarena suradnja, vjerujem da bi se neki problemi u Hrvatskoj puno uspješnije i brže riješili.
 
Stojite li u potpunosti iza svoje zastupnice Strenje Linić, nakon prozivki Olivera Frljića i promjene stava oko saslušanja Lozančića pred Odborom za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku?
 
- Zastupnica Strenja Linić ima moju punu podršku, kao i podršku svih članova Mosta. Jedino što je ona tražila jest detaljni izvještaj o radu riječkog HNK Ivana pl. Zajca, na što je potom bila neosnovano napadnuta na osobnoj razini. Što se tiče saslušanja Lozančića pred Odborom za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku, odlučili smo da moramo pružiti potpunu podršku i povjerenje premijeru. Vjerujemo kako će donijeti najbolju moguću odluku.
 
Kakav je odnos s Ivanom Lovrinovićem, je li vas iznenadio glasovanjem protiv povjerenja Vladi i gdje ste se i zašto razišli? Je li Lovrinović očekivao neku ministarsku poziciju?
 
- Svatko u Mostu može glasati prema svojoj savjesti i onako kako smatra da je to najbolje. To je najveća prednost Mosta nezavisnih lista jer ne postoji stranačka stega u smislu da netko nekome naređuje, već se svaka odluka donosi većinom. Profesor Lovrinović važan je član Mosta i saborski zastupnik koji sudjeluje u svim važnim odlukama.
 
Jeste li razgovarali s Dragom Prgometom u međuvremenu, može li tu doći do političkog pomirenja između vas?
 
- S Dragom nisam razgovarao. Njegovi postupci prema Mostu bili su krajnje nekorektni, ali bez obzira na to, on je i sada odlučio djelovati u opoziciji i poštujem njegov politički rad.
 
Koliko osobno utječete na kadrovske i političke odluke, kakav je tu odnos snaga s Tomislavom Karamarkom, posluša li vaše sugestije?
 
- Odnos je korektan, svatko kaže svoje mišljenje, konzultiramo se i s Vijećem za suradnju, s premijerom i na kraju dođemo do nekog zajedničkog rješenja.
 
S kim više surađujte: s premijerom Oreškovićem ili s Tomislavom Karamarkom? Možete li ocijeniti s kim je lakše raditi? Je li premijer Orešković opravdao vaše povjerenje?
 

- Surađujemo jednako s obojicom. Ova vlada je tim i kao takva će provesti potrebne reforme i ponovno vratiti vjeru građana u politiku. Premijer je u potpunosti opravdao povjerenje koje smo mu dali i sa sigurnošću mogu reći kako smo odabrali odličnog šefa Vlade koji ima puno iskustva i ugled izvan granica RH.
 
Koliko se često i o čemu sastaje nacionalno vijeće Mosta? Jeste li zapustili unutarstranački rad, stignete li se time baviti?
 
- Vijeće se sastaje najmanje jednom tjedno, Most čekaju velike promjene u organizaciji stranke i ustroju. Naš uspjeh počivao je na predanom radu volontera, njihov broj je sad uvelike narastao i potrebno je uložiti određeni napor u unapređenje cijele organizacije. Osim mene, u Mostu su ljudi koji imaju moje povjerenje i s te strane vjerujem kako ćemo u budućnosti samo rasti i ostvarivati sve veće uspjehe na hrvatskoj političkoj sceni.
 
Zašto je Nikola Grmoja nestao iz javnosti, dojam je da iznimno rijetko istupa javno, koje su njegove zadaće trenutno?
 
- Nikola je još uvijek na poziciji glasnogovornika stranke, samo što se nakon ustroja Vlade morao posvetiti svojim obvezama kao zamjenik gradonačelnika Metkovića. On je svakako detaljno uključen u sve procese u kojima sudjeluje Most, a imat će i važnu ulogu u transformaciji Mosta u još jaču političku stranku.
 
Kako komentirate medijski istup vaše zastupnice Ružice Vukovac o razlozima prekida pregovora s koalicijom Hrvatska raste? Izjavila je kako su se osim njenog otkrića u Lisinskom i drugi zastupnici Mosta žalili na razne pritiske i ucjene iz Milanovićeva tabora. Možete li malo konkretnije navesti o čemu se sve radi?
 
- O ovoj temi smo već sve rekli. Nadam se da se sada još jednom potvrdilo ono što smo ranije tvrdili kako su SDP i koalicija Hrvatska raste imali nečasne namjere i kako su u pregovore s Mostom ušli s namjerom da nas izigraju. Možda će sada gospodin Stazić smoći toliko snage da se ispriča što nas je vrijeđao i nazivao lažovima.
 


Razgovarao Tomislav Novak

 

Vijesti iz medija