Potpredsjednik Vlade Branko Grčić: Radi snažnijeg rasta, odričemo se dijela proračunskih prihoda u korist gospodarstva

Slika /Vijesti/2015/listopad/2 listopada/VelikiPlanovi-Grcic.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić sudjelovao je danas  na međunarodnoj konferenciji „Dan velikih planova“ u organizaciji poslovnog tjednika Lider.

U izjavi novinarima, potpredsjednik Grčić govorio je o najavljenom smanjenju PDV-a na košaricu poljoprivrednih proizvoda, kao i o novom povećanju plaća za hrvatske građane u idućem mandatu, „iza čega čvrsto stojimo“, kazao je. „To smo izračunali, znamo koliko to košta i to je moguće. To je važno zato što su obje mjere izravan poticaj gospodarstvu. Mi prije svega želimo poreznim mjerama potaknuti  prije svega gospodarstvo da bi se to vrlo brzo vratilo svima nama. Jednog dijela proračunskih prihoda se odričemo u korist gospodarstva, da bi reagiralo snažnijim rastom, a kad raste ekonomija, rastu i prihodi proračuna. To je naša formula. Novih rezova će biti, ali nema rezanja mirovina, dapače, ide se dalje s indeksiranjem, kao što smo to radili do sada - mirovine su u našem mandatu porasle oko  3,8 posto zahvaljujući indeksiranju. Socijalni troškovi također, neka smo socijalna davanja i povećali, uveli smo bon za električnu energiju i tim putem nastavljamo“. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić dodao je da će se najavljene mjere početi provoditi odmah na početku sljedećeg mandata.

Na novinarski upit o jučer predstavljenom izbornom programu HDZ-a, potpredsjednik Vlade odgovorio je da se, nažalost,  mora  složiti s mnogim analitičarima koji su rekli da je to više lista želja, „koja nije dala konkretne mjere, kao što ih mi dajemo, jer konkretno govorimo što ćemo napraviti, tako da nisam posebno impresioniran njime“, rekao  je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Ekonomija