Potpredsjednik Vlade Grčić: Niti jedan euro iz EU fondova neće ostati neiskorišten

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_vlade_grcic_niti_jedan_euro_iz_eu_fondova_nece_ostati_neiskoristen.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prof. dr. sc. Branko Grčić održao je danas u Banskim dvorima konferenciju za medije. Novinare je izvijestio o procesu akreditacije i korištenja EU fondova, kazavši da Hrvatska ispunjava sve uvjete za uspješno korištenje i apsorpciju EU fondova.

Naglasio je da niti jedan euro koji je dosad alociran za Hrvatsku neće ostati neiskorišten. „To je ključna poruka i imali smo je priliku čuti i iz EU izvora. Njihova procjena je da naša razina spremnosti garantira da niti jedan euro neće ostati nepotrošen“, dodao je.

Ministar Grćić istaknuo je da su netočne i tendenciozne bile informacije koje su se pojavile o tome kako je ishođenje akreditacije Europske unije uvjet za projekt. „Najveći dokaz su svi pokrenuti natječaji. Ukupan iznos tih projekata iznosi 540 milijuna eura. To je gotovo kompletna apsorpcija novca koji nam stoji na raspolaganju“, pojasnio je.

„Netočno je da se ne ulaže u pripremu projekata. Nema nikakve ograde i zabrane u ovom trenutku da mi ulažemo u pripremu projekata“, nastavio je. Napomenuo je da je prošle godine u Državnom proračunu bilo namijenjeno oko 300 milijuna kuna, dok je ove osigurano 380 milijuna kuna isključivo za pripremu projektne dokumentacije i drugih bitnih pretpostavki za realizaciju EU projekata, istaknuvši da se radi o ogromnom novcu. „Ulažemo vrlo intenzivno u pripremu i ,nažalost, radimo ubrzano onaj posao koji prethodne vlade nisu napravile“, dodao je.

Potpredsjednik Grčić izvijestio je da je Hrvatska u završnoj fazi ishođenja akreditacije sustava za praćenje realizacije EU projekata. „U tome sudjeluje više od deset ministarstva i desetak agencija“, rekao je, zaključivši da će Hrvatska akreditaciju za strukturne fondove odraditi u nekoliko mjeseci.

Na kraju, ministar Grčić najavio je „Tjedan EU fondova“, informativno-obrazovnu manifestaciju, koja će se održati od 10.-14. veljače u Zagrebu.



Pisane vijesti