Potpredsjednik Vlade Grčić: Ova godina nosi nove pokazatelje, vjerujem da smo na početku preokreta

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_vlade_grcic_na_aktualnom_prijepodnevu_ova_godina_nosi_nove_pokazatelje_vjerujem_da_smo_na_pocetku_preokreta.jpg

Današnja, 13. sjednica Hrvatskoga sabora, započela je aktualnim prijepodnevom na kojem su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministri odgovarali na pitanja zastupnika. Ukupno je postavljeno 41 pitanje iz različitih područja, od gospodarstva i financija, europskih fondova, poljoprivrede, turizma, obrazovanja, kulture, zdravstva, braniteljske tematike, socijalne politike do vanjskopolitičkih pitanja.
 

„Danas smo u fazi da su ponude otvorene, krajem svibnja očekuje se odabir ponuditelja koji zadovoljavaju osnovne uvjete, pred kraj kolovoza bira se preferentni ponuditelj, a krajem 2014. godine očekujemo potpisivanje ugovora o toj investiciji", odgovorio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na zastupničko pitanje Nedžada Hodžića o Termoelektrani Plomin. Dodao je da očekuje da će u polovici iduće godine krenuti radovi, odnosno izgradnja bloka C.

„Ključni problem u Republici Hrvatskoj u posljednjih šest godina je duboka recesija“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, odgovarajući na pitanje zastupnika Gorana Marića. Kazao je da je Vlada na početku mandata postavila jasan program, u kojem se utvrdilo da će se dovesti u red javne financije i riješiti golemi nered i dubioze, zatim pokretanje ozbiljnih reformi i uvođenje reda u svim sferama, te pokretanje investicija i gospodarski rast. „Mali kotač, jedno poduzeće, je relativno lako pokrenuti, a još lakše zaustaviti“, rekao je potpredsjednik, no za pokretanje desetaka tisuća kotačića u gospodarstvu puno je teže i za to treba jako puno vremena. „Vlada je napravila podloge da se kotač pokrene, to nisu fraze i obećanja. Ova godina nosi nove vjetrove, neke nove pokazatelje rasta industrijske proizvodnje, rast osobne potrošnje, dakle sve ključne komponente u strukturi BDP-a. Vjerujem da smo na početku preokreta i vjerujem da će se on dogoditi“, kazao je potpredsjednik.

Na pitanje zastupnika Mladena Novaka o gubitku radnih mjesta i zatvaranju poduzeća, predsjednik Vlade Milanović odgovorio je da neće obećavati nešto što ne smije raditi kako ne bi diskriminirao nikoga: „U okviru zakonskih mogućnosti i pravila o tržišnoj utakmici učinit ćemo sve, ali obećavati da ćemo učiniti nešto što ne možemo ili ne smijemo tako da diskriminiramo druge na tržištu, to ne možemo učiniti". Premijer je rekao da umjesto nekih firmi sad rade manje tvrtke, s manje zaposlenih, ali koje su konkurentnije. „Neki će, nažalost, u ovoj utakmici morati položiti oružje, ali nastat će bolji, novi i jači koji će se boriti, koji će izvoziti“, zaključio je.

Na upit Franka Vidovića mogu li građani imati povjerenja u sigurnosne službe, premijer je rekao da u posljednje dvije i pol godine, otkako je ova Vlada dobila mandat, u sigurnosnim službama nije zaposlen nitko zbog toga što je ostavljen katastrofalni nered i rođaštvo te su sve rigorozne procedure koje su nekada postojale namjerno poništene zato da bi se moglo raditi što se želi, rekao je premijer. „Danas u te službe ne može biti primljen nitko tko ne zadovoljava rigorozne i egzaktne uvjete. Prije samo nekoliko godina sve se moglo "ispeglati" i dogovoriti, ali to je prevarantska politika, koje više u Hrvatskoj nema, a naročito je nema ondje gdje je to najosjetljivije, u čuvanju sigurnosti hrvatskih građana. Razlika je ogromna, sve se promijenilo nabolje.“

Zastupnica Nansi Tireli upitala je predsjednika Vlade hoće li pozvati da netko podnese izvještaj o pročelnici poreznog ureda u Rijeci Višnji Felker, koja je, kako je kazala zastupnica Tireli, dozvolila da u zastaru odu porezna dugovanja veća od 200 milijuna kuna. „Ovo zvuči ozbiljno i iznos o kojem govorite je golem. Nadležne službe imat će posla, ako je to tako“, odgovorio je premijer, kazavši da nije upoznat sa tim slučajem. Dodao je da je prije dvije godine postojala mentalna mapa da se dugovi ne naplaćuju, jer je netko blizak s nekim: „To je sad nemoguće jer imamo elektronsku ovrhu. Nitko od službenika pa sve do zagrebačkog središnjeg poreznog ureda ne može na bilo koji način pogodovati vama, prijatelju ili nekom desetom“, kazao je.

Ministar uprave Arsen Bauk ispravio je zastupnika Željka Reinera, kazavši da se u Vukovaru izvanredni izbori provode zbog nedonošenja gradskog proračuna, a ne tužbe protiv bivšeg gradonačelnika. Na njegovo pitanje o većem broju birača nego stanovnika Grada Vukovara, ministar je odgovorio da u Vukovaru ima 27.795 birača, 4.500 manje nego što ih je bilo za vrijeme bivše vlasti. „Popis birača u Vukovaru i ostaloj Hrvatskoj je doista sređeniji i istinitiji od onih za vrijeme HDZ-a. No, ove razlike treba utvrditi i ispitati“, rekao je ministar Bauk.

„Od mene trebate i čut ćete istinu, kao i od ministara i kolega u Vladi, mada istina u politici nije uvijek jamstvo uspjeha“, odgovorio je predsjednik Vlade Josipu Salapiću o ispunjavanju Plana 21. „Radimo svoj posao, nije lako, katkad se poskliznemo, padnemo, ustanemo. Ali idemo do kraja, do kraja mandata za koji su nam građani dali povjerenje“, kazao je premijer.
 

Pisane vijesti