Potpredsjednik Vlade Grčić: Zainteresirani smo za konkretne gospodarske projekte s Ukrajinom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_vlade_grcic_zainteresirani_smo_za_konkretne_gospodarske_projekte_s_ukrajinom.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić boravi u Ukrajini, gdje će, između ostalog, sudjelovati na regionalnom zasjedanju Svjetskog gospodarskog foruma “Strateški dijalog za budućnost Ukrajine”.

Odgovarajući na pitanja novinara, potpredsjednik Vlade Grčić ocijenio je hrvatsko-ukrajinske gospodarske odnose skromnima. „Ukupni odnosi su relativno skromni i u izvozu, i u uvozu, kao i u inozemnim investicijama, kada je riječ o ulaganjima Hrvatske u Ukrajinu, i obrnuto Ukrajine u Hrvatsku“, kazao je i nastavio: „Naš cilj je da probudimo te odnose, da sudionike foruma upoznamo s ključnim ekonomskim smjernicama i onim što radi hrvatska Vlada da podupre gospodarstvo i dolazak stranih investitora u Hrvatsku.“ Ministar Grčić istaknuo je da je Vlada zainteresirana i za vrlo konkretne projekte s Ukrajinom, prije svega u području energetike. „To je jedan od ključnih projekta koji već mjesecima spominjemo, LNG terminal gdje Ukrajinu vidimo kao potencijalno tržište za dio plina koji bi se skladištio i distribuirao iz LNG terminala“, kazao je. Odbacio je tvrdnje da je ugovor o gradnji plinovoda od LNG terminala na Krku do Ukrajine trebao biti potpisan danas da je predsjednik Vlade Zoran Milanović došao u Ukrajinu. „Mi ćemo i danas raditi na tome da se dogovore međusobni odnosi na tom projektu i da se u nekoj perspektivi zaista i jedan takav ugovor potpiše. Ali na tome treba još raditi“, naglasio je ministar Grčić.

Komentirao je i ulazak Hrvatske u postupak prekomjernog deficita te odgovorio na pitanje planira li Vlada kakve rezove i hoće li biti rezanja povlaštenih mirovina. „Prije više od mjesec dana mi smo već u Smjernicama fiskalne politike jasno pokazali da kada izvučemo sve naše dugove i obveze u idućoj godini, činjenica je da će deficit biti ozbiljan i da jednostavno moramo poduzeti vrlo stroge reformske mjere.“ Pojasnio je da bi mjere trebale rezultirati u 2014. godini sa dvije-tri milijarde kuna manjim deficitom nego što je to projicirano u Smjernicama, dodavši da to onda zahtjeva i određene rezove. „Sjećate se da smo najavili smanjenje, neću reći povlaštenih mirovina, nego mirovina po posebnim propisima većih od 5000,00 kuna za deset posto“, zaključio je potpredsjednik Grčić.



Pisane vijesti