Potpredsjednik Vlade Krstičević: Operacija Maslenica bila je prekretnica u Domovinskom ratu

"Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila je prekretnica u Domovinskom ratu, akcija u kojoj smo pokazali organizacijsku sposobnost, zajedništvo i odlučnost u oslobađanju Republike Hrvatske", rekao je u danas u Zadru, prilikom središnjeg obilježavanja 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.
  

Potpredsjednik Vlade Krstičević je istaknuo da su svi oni koji su sudjelovali u toj operaciji znali da rade nešto dobro za hrvatski narod, da je strateški bitno spojiti sjever i jug Hrvatske.

"Nakon toga krenulo se s gradnjom pontonskog mosta, sa spajanjem Hrvatske. To je u tom trenutku zaista bila strateška odluka prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana", kazao je.

U ime cijele Vlade RH i svoje osobno ime izrazio je zahvalnost svim hrvatskim braniteljima i obiteljima poginulih branitelja i civila.

Uz potpredsjednika Vlade Krstičevića, vijence su ispred Središnjega križa na zadarskome Gradskome groblju položili izaslanik predsjednice Republike general Ante Gotovina, general Miljenko Filipović kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, general zbora i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, izaslanik ministra unutarnjih poslova general Mladen Markač te brojna županijska i gradska izaslanstva i branitelji, sudionici Vojno-redarstvene operacije Maslenica.

Zahvalnost, sjećanje i ponos

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je kako je Vojno-redarstvena operacija Maslenica uspješnom provedbom, donijela jako važnu poruku - i hrvatskome narodu i međunarodnoj zajednici - da će Hrvatska vojska u konačnici osloboditi cijeli teritorij Republike Hrvatske.

"Neizmjerno smo ponosni na operaciju Maslenica, zahvalni članovima obitelji koje su izgubile svoje najmilije, zahvalni svim vojnicima i policajcima koji su sudjelovali u toj operaciji i s ponosom se okupljamo ovdje odati počast onima koji su položili živote", rekao je ministar Medved.

General  Ante Gotovina izjavio je novinarima da se sjeća tih mladih ljudi koji su sudjelovali u Vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica. "Neki su bili jedva punoljetni i dali svoje živote, neki nose trajni biljeg", naglasio je.

 "Svih njih se trebamo sjećati jer s njima smo ostvarili samostalnost i slobodu Hrvatske. Ta sigurnost je bila skupo plaćena", poručio je.

Vijence i svijeće brojna izaslanstva položila su i kod Spomen-obilježja 3. bojne Imotski sokolovi 4. gardijske brigade u Ulici Ante Starčevića te Spomenika poginulim braniteljima zadarskoga područja na Trgu kneza Višeslava u uvali Jazine.

Omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske

Prije 26 godina vojno-redarstvenom operacijom Maslenica u 72 sata Oružane snage Republike Hrvatske oslobodile su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom vojske samoproglašene 'srpske krajine', te je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. Deblokiran je Zadar, u čijemu je zaleđu u tri dana oslobođeno i petnaestak sela, te strateške točke zrakoplovna baza Zemunik i Novsko ždrilo.

Vojno redarstvena operacija Maslenica planirana i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993., a borbe na terenu počele su 22. siječnja 1993. u 6 sati. Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća.

Za vrijeme napadnih djelovanja tijekom operacije, od 22. do 25. siječnja poginulo je 13 hrvatskih branitelja, sljedeća dva dana (26. i 27. siječnja) u obrani dostignutih crta poginulo je još šest, a 70 pripadnika HV-a je ranjeno. U snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko-diverzantskim napadima velikosrpskih agresora koji su uslijedili odmah nakon Maslenice, do 31. ožujka 1991. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti | Damir Krstičević