Potpredsjednik Vlade Mimica primio Thommasa Hammarberga, povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_vlade_mimica_primio_thommasa_hammarberga_povjerenika_za_ljudska_prava_vijeca_europe.jpg

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku mr. sc. Neven Mimica, primio je u srijedu 21. ožujka 2012. godine Thommasa Hammarberga, povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe.

Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Thommas Hammarberg predstavio je dokument pod nazivom "Poslijeratna pravda i trajan mir u bivšoj Jugoslaviji."

Dokument je usmjeren na četiri ključne komponente poslijeratne pravde koje uključuju mjere za ukidanje nekažnjivosti, odredbe za primjerenu i učinkovitu naknadu štete za sve žrtve rata, utvrđivanje činjenica i suočavanje s istinom te uspostavu učinkovitih i odgovornih državnih institucija kako bi se izbjegle nove pojave grubih kršenja ljudskih prava. Zaključne napomene sadrže i preporuke državama regije za pristupanjem pojedinim relevantnim pravnim instrumentima Vijeća Europe.
Potpredsjednik Mimica je pozdravio aktivnosti i napore Vijeća Europe u zaštiti i promicanju ljudskih prava. Naglasio je kako je Republika Hrvatska stranka gotovo svih međunarodnih instrumenata u ovom području te je jedno prihvatila i većinu nadzornih mehanizama kao i novousvojene dodatne protokole.


Istaknuo je značaj institucionalnih i zakonodavnih reformi poduzetih na području ljudskih prava, posebice prava nacionalnih manjina, a koje su i prepoznate zatvaranjem Poglavlja 23. i završetkom pristupnih pregovora. Vezano uz procesuiranje ratnih zločina potvrdio je nastavak pune suradnje Hrvatske s MKSJ te odlučnost i postojanje jasne političke volje za procesuiranjem ratnih zločina pred domaćim sudovima. Također, Hrvatska aktivno sudjeluje u regionalnim procesima s ciljem rješavanja preostalih pitanja izbjeglica i interno raseljenih osoba.

Završno potpredsjednik Vlade Mimica podsjetio je da Hrvatska o napretku u provedbi mjera na području zaštite ljudskih prava, u okviru mehanizma pretpristupnog monitoringa redovito izvještava Europsku uniju.



Pisane vijesti