Potpredsjednik Vlade mr. Neven Mimica sastao se s Karel De Guchtom, povjerenikom Europske komisije za trgovinu

Potpredsjednik Vlade mr. Neven Mimica sastao se u utorak 27. ožujka 2012. u Bruxellesu s Karel De Guchtom, povjerenikom Europske komisije za trgovinu.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti ukidanja antidampinške mjere Europske unije na uvoz bešavnih cijevi iz Republike Hrvatske, potrebi izmjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa zemljama CEFTE radi očuvanja tradicionalnih trgovinskih odnosa po ulasku u EU i utvrđivanju uvjeta za izvoz živih svinja, svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa iz Hrvatske u zemlje Europske unije.

U kontekstu predstojeće punopravnog članstva Hrvatske u Uniji i uz uvažavanje iznesenih argumenata, povjerenik De Gucht najavio je pokretanje postupak u Vijeću EU-a radi ukidanje zaštitne carine na uvoz bešavnih cijevi iz RH. Također, povjerenik De Gucht izvijestio je kako će uskoro biti pokrenut postupak konzultacija sa zemljama CEFTA-e o izmjenama i dopunama njihovih Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u koji bi bili uključeni hrvatski izvozni interesi, odnosno postojeće preferencijalne koncesije u razmjeni s članicama CEFTA-e.

Vezano za izvoz živih svinja, svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa, povjerenik De Gucht najavio je kako će se zauzeti za što žurnije upućivanje Misije Ureda za hranu i veterinarstvo (FVO) u Hrvatsku s ciljem odobravanja status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge i omogućavanja izvoza.



Pisane vijesti