Potpredsjednik Vlade Polančec otvorio ARCA-u na Zagrebačkom velesajmu

ZAGREB, 16. rujna 2008. (Hina) - Biti drugačiji i inovativan budućnost je razvoja nacionalnog gospodarstva, a konkurentnost treba temeljiti na znanju i inovacijama, kazao je danas potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec na otvaranju međunarodnog sajma izuma, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA koji se održava u sklopu 84. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma (JMZV).

Na ovogodišnjoj ARCA-i do 21. rujna nastupa 317 izlagača od čega 217 hrvatskih i 100 stranih iz 11 zemalja.

U središtu ovogodišnje ARCA-e su inovacije usmjerene na štednju energije, smanjenje zagađivanja te proizvodnju i preradu hrane.

Polančec je naglasio važnost ulaganja u inovacije i nove tehnologije te podsjetio kako Ministarstvo gospodarstva bespovratnim sredstvima potiče razvoj inovatorstva.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Stanislav Čajevec kazao je kako bez tržišne potvrde niti jedna inovacija ne može postići svoj cilj te je u tom smislu ukazao na nužnost komercijalizacije inovacija.

Inovacije predstavljaju ključ za podizanje ukupne konkurentnosti proizvoda namjenjenih izvozu pa stoga mnoge tvrtke u svojem sustavu potiču i razvijaju inovatorstvo u sklopu vlastite strategije razvoja, rečeno je.

Također je istaknuto kako je ARCA prigoda za prezentaciju i komercijalizaciju inovacija te promociju stvaralačkih i razvojnih rezultata hrvatskog gospodarstva.



Pisane vijesti