Potpredsjednik Vlade: Privatizacija crikveničkog "Jadrana" na dva istodobna natječaja

CRIKVENICA,18. travnja 2007. (Hina) - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec kazao je danas na konferenciji za novinare da će se hotelsko-turističko poduzeć "Jadran" d.d. morati privatizirati na dva istodobna natječaja: za prodaju tvrtke, odnosno dionica "Jadrana" u sklopu kojeg posluje nekoliko hotela, te natječaja za prodaju ili za koncesiju na zemljište u sklopu autokampova "Selce" i "Kačjak" te Turističkog naselja "Kačjak".

Konferencija za novinare održana je nakon sastanka o privatizaciji "Jadrana" na kojemu su, osim Vladinih sudjelovali i predstavnici Uprave, Nadzornog odbora i Radničkog vijeća te tvrtke i sindikata, Hrvatskog fonda za privatizaciju i lokalne samouprave.

Polančec je rekao da će se "Jadranove" dionice prodavati po početnoj cijeni od jedne kune, a da će ponuditelj morati ispuniti nekoliko uvjeta, odnosno podmiriti oko 360 milijuna kuna dugova zaposlenicima, dobavljačima i lokalnoj samoupravi, zadržati sve zaposlene najmanje godinu dana i predložiti poslovni plan za sljedećih pet godina. Osim toga ponuditelj bi se trebao očitovati koliko će vlastita novca uložiti u "Jadranove" objekte, a bio bi određen i rok u kojemu novi vlasnik ne bi mogao nekretnine te tvrtke zalagati.

Polančec je rekao da država polaže pravo vlasništva na nekretnine, odnosno zemljišta u dvama autokampovima i turističkom naselju te da bi se te nekretnine prodavale kao državno izvanknjižno vlasništvo. Uvjet za kupnju zemljišta bio bi da se kupac obveže da će sjediniti zemljište i objekte u autokampovima i u turističkom naselju u jednu cjelinu.

Potpredsjednik Vlade je kazao i da se u tijeku prijašnjih sastanaka o privatizaciji "Jadrana" došlo do stajališta da se zemljište u sklopu autokampova i turističkog naselja možda ne mora prodavati, nego bi se na njemu mogao primijeniti, uvjetno rečeno, koncesijski model. U sklopu takva modela mogućnosti su dvije, kazao je Polančec, objasnivši da se razmatraju mogućnosti raspisivanja natječaja za pravo gradnje ili natječaja za pravo korištenja zemljišta.

Po njegovim riječima koncesijski će se model još razmotriti u sljedećih sedam dana te zatražiti pravno mišljenje je li moguće, uz natječaj za prodaju dionica, raspisati natječaj za korištenje zemljišta ili natječaj za pravo gradnje na njemu.

Kad se riješe ta pitanja, mogla bi početi konačna privatizacija "Jadrana", rekao je Polančec te dodao da treba ubrzati izradbu revidiranog financijskog izvješća te tvrtke za 2006., da bi to izvješće trebalo biti gotovo do kraja ovog mjeseca te da bi se nakon toga mogao raspisati natječaj za privatizaciju. Polančec je još kazao da bi bilo logično da budući većinski vlasnik "Jadrana", t.j. dionica bude i vlasnik ili korisnik zemljišta u autokampovima i turističkom naselju te da će prednost imati ponuditelj s kvalitetnim ponudama na oba natječaja.

Predsjednik Radničkog vijeća "Jadrana" Ivica Jurčić kazao je da je o privatizaciji Jadrana te tvrtke visok stupanj suglasnosti i da bi se nakon dodatnih konzultacija tijekom sljedećih sedam dana mogao odrediti početak privatizacije te tvrtke.

Nakon konferencije za novinare sudionici sastanka pošli su na skup radnika "Jadrana" koji je organiziralo Radničko vijeće, i na kojemu će, kako je najavljeno, radnike o rezultatima sastanka izvijestiti potpredsjednik Vlade Damir Polančec.



Pisane vijesti