Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Damir Polančec s ministrom vanjskih poslova Kazakstan i na Gospodarskom forumu

Drugog dana službenog radnog posjeta Republici Kazakstan Damir Polančec, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatsksusreo se s Kasimžomartom Tokajevim, ministrom vanjskih poslova Republike Kazakstan.

Drugog dana službenog radnog posjeta Republici Kazakstan Damir Polančec, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, susreo se s Kasimžomartom Tokajevim, ministrom vanjskih poslova Republike Kazakstan.
Na sastanku oba sugovornika izrazila su zadovoljstvo vrlo dobrim političkim odnosima dviju zemalja, osobito ističući da Republika Kazakstan i Republika Hrvatska nemaju nikakvih otvorenih političkih pitanja te da u takvim okolnostima prioritet treba biti intenziviranje gospodarske suradnje i sklapanje novih bilateralnih sporazuma, koji će osigurati povoljnije gospodarsko okruženje za potencijalne hrvatske i kazakstanske investitore te pojednostaviti njihovo poslovanje.
Također, ministar Tokajev izrazio je podršku Republike Kazakstan Republici Hrvatskoj u njezinom nastojanju da postane nestalna članica Vijeća sigurnosti 2009.-2010. godine te još jednom iskazao svoje zadovoljstvo nedavnim razgovorima koje je imao s Kolindom Grabar – Kitarović, ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, tijekom zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.
Tijekom dana, potpredsjednik Polančec sudjelovao je i u radu Gospodarskog foruma koji je organizirala Kazyna, kazakstanski fond koji objedinjava sve poslove koje u Hrvatskoj obavljaju Agencija za promicanje izvoza i ulaganja, HAMAG, HBOR i Fond za regionalni razvoj i zapošljavanje.
Na forumu, koji je izazvao veliki interes kazakstanskih poduzetnika i predstavnika državnih institucija, sudjelovali su predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatskog fonda za privatizaciju i Hrvatske gospodarske komore te predstavnici Ingre, Podravke, Belupa, Ine, Kraša, Končara i Dalekovoda.
Kazakstanska strana izrazila je interes za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju na području malog i srednjeg poduzetništva te predložila suradnju u smislu prijenosa naših iskustava u osnivanju poduzetničkih inkubatora, poticanju malog i srednjeg poduzetništva i osobito u izgradnji obiteljskih hotela.
U sklopu foruma dogovoreno je da će Hrvatska gospodarska komora i Agencija za promicanje izvoza i ulaganja s Kazynom potpisati Memorandum o suradnji te da će se uskoro organizirati posjet predstavnika Kazyne Republici Hrvatskoj, a sve u svrhu razmjene iskustava i produbljivanja gospodarske suradnje dviju zemalja.
Također, predstavnici hrvatskih kompanija održali su brojne bilateralne sastanke s kazakstanskim gospodarstvenicima s kojima su razgovarali o konkretnim projektima.
Gospodarski dio hrvatske delegacije izrazio je zadovoljstvo ostvarenim kontaktima za koje se očekuje da će im u narednom razdoblju osigurati zaključenje novih poslova.




Pisane vijesti