Potpredsjednik Vlade u Maksimiru na proslavi 1. svibnja

U povodu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, predsjednik Republike Stjepan Mesić, potpredsjednik Vlade Damir Polančec i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dijelili su danas građanima u Maksimiru tradicionalni sindikalni grah.

ZAGREB, 1. svibnja 2006. (Hina) - U povodu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, predsjednik Republike Stjepan Mesić, potpredsjednik Vlade Damir Polančec i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dijelili su danas građanima u Maksimiru tradicionalni sindikalni grah.

Posjetiteljima Maksimira, kojih je ove godine zbog lošeg vremena bilo znatno manje nego prijašnjih godina, Mesić, Polančec i Bandić uputili su kratke poruke i čestitali im Praznik rada.

Malo me kritiziraju zbog izjave da Hrvatska nije pokrenuta, a ja sam rekao da nije dovoljno pokrenuta, naglasio je predsjednik Mesić, pojašnjavajući kako imamo dobar smjer, ali moramo još puno napraviti da bi se smanjio broj nezaposlenih i povećale plaće.

Imamo priliku, potencijale i volju, ali moramo biti bolje organizirani, kako bismo imali standard onih zemalja s kojima želimo biti u istom društvu, poručio je Mesić.

Austrija ima daleko manje resursa od nas, a žive u izobilju. Mi živimo u siromaštvu, na koje nemamo pravo i Hrvatska to sebi ne smije dozvoliti, ocijenio je Mesić.

Upitan je li ga, nakon što su ga prošle godine u Maksimiru izviždali, bilo strah danas izići na pozornicu, Polančec je rekao kako ga nije bilo strah te izrazio zadovoljstvo što su ga građani danas bolje prihvatili.

Lanjski incident nazvao je spletom nesretnih okolnosti u kojima je, s jedne strane bilo puno pogrešaka u organizaciji skupa, s druge strane bili su prilično vatreni govori sindikalnih čelnika, a s treće strane i sam je imao neprimjereno dug govor.

Tko radi taj i griješi i treba znati priznati svoju pogrešku, a ja sam je priznao, rekao je Polančec.

Umjesto tradicionalnih govora, sindikalni su čelnici na veliku pozornicu na maksimirskoj livadi samo izišli i okupljenima kratko čestitali Praznik rada.

Njihova je šutnja ujedno i ovogodišnja sindikalna poruka, nakon prikupljenih 330.000 potpisa protiv mirovinske i zdravstvene reforme, te nakon najnovijeg poskupljenja goriva.

Šest sindikalnih središnjica ove godine u Maksimiru zajednički organizira proslavu Praznika rada, a tijekom dana podijeljeno je oko 30.000 obroka graha.

Građane će zabavljati do kasno poslije podne Gazde, Željko Krušlin Kruška, Kićo Slabinac, Maja Šuput, Vladimir Kočiš Zec i drugi.

Obilježavanje Praznika rada u Maksimiru financijski podupire Grad Zagreb.



Pisane vijesti