Potpredsjednik Vlade Uzelac o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru

RIJEKA,2. ožujka 2009.(Hina) - Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac danas je u Rijeci na tribini o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru (HKO) rekao da je on pretpostavka za uspješno cjeloživotno učenje te da će pojedincu omogućiti stjecanje stupnja konkurentnosti kao profesionalcu i stručnjaku na nekom polju i kao cjelovitome društvenom biću.

Istaknuo je da je temelj izrade homogeniziranoga europskoga kvalifikacijskog okvira, kojemu teži HKO, svijest unutar Europe da zaostaje u razvoju gospodarstva za nekim drugim područjima u svijetu, poglavito za SAD-om, Japanom i državama "azijskim tigrovima". Kako bi se zaustavilo to zaostajanje, morao se izmijeniti europski obrazovni sustav, počevši s visokim obrazovanjem, što je rezultiralo donošenjem Bolonjske deklaracije, rekao je Uzelac.
U Hrvatskoj je postupak izrade Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira u početku vodilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a kad se uvidjelo da zadaća premašuje okvire Ministarstva, projekt je preuzela Vlada. Ona je dala polazne osnove izrade Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira te imenovala povjerenstvo za njegovu izradu.
Slobodan Uzelac je rekao da HKO treba vrednovati znanje, vještine i druge kompetencije, kao što su stavovi ili sklonosti, da bi se mogle uspostaviti razine kompetencije koje se mogu vrednovati i u inozemstvu. Tih razina kompetnecije bit će osam, a one služe kao reference za uspoređivanje kvalifikacijskih razina različitih sustava. HKO će više nego dosad uvažavati oblike učenja izvan javnih sustava, kao što su tečajevi i neformalni oblici učenja.
HKO ima zadaću postati instrument uspostave kvalifikacija stečenih u Hrvatskoj, povezati rezultate učenja u svim obrazovnim institucijama u redovitom i ostalim oblicima obrazovanja i postaviti ih u međusobne odnose u Hrvatskoj te ne međunarodnome tržištu.
Ove godine povjerenstvo za izradu HKO-a osnovat će radne skupine za izradu kvalifikacija za sve gospodarski i društveno aktivne sektore. Nakon osnutka slijedi edukacija kako bi se do 2013. godine usustavile i definirale sve potrebne kvalifikacije u Hrvatskoj.




Pisane vijesti