Potrošnja u prosincu porasla 5,8 posto, najviše od 2007.

U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine potrošnja porasla 5,8 posto na godišnjoj razini, što je njezin najveći skok od rujna 2007. godine i znatno veći nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u prosincu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 6,1 posto, a realno za 5,8 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine.

To je najbrži rast potrošnje od rujna 2007. godine, kada je rast iznosio 6,6 posto, i znatno brži nego u studenom, kada je potrošnja porasla 2,7 posto na godišnjoj razini.

To je i znatno veći rast nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u prosincu za 2,7 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,5 do 3,0 posto.

Time je nastavljen i rekordni pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 28 mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

"Solidna stopa rasta prometa u trgovini na malo u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu jednim dijelom je posljedica uspješnijih rezultata u turističkoj postsezoni, ali i rastuće (pred)blagdanske potrošnje", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Porezne promjene podržat će rast potrošnje

Rast potrošnje zahvaljuje se, među ostalim, trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

A nove izmjene u oporezivanju dodhotka, koje su stupile na snagu početkom ove godine, mogle bi dodatno potaknuti potrošnju.

"U nadolazećim mjesecima, uz još uvijek potisnutu inflaciju te očekivanja da će i ova godina donijeti uspješnu turističku sezonu, izgledno je da će trgovina na malo, pogurnuta i novim poreznim izmjenama, nastaviti s dinamikom rasta kakvu smo bilježili tijekom protekle godine", navode analitičari RBA.

DZS je objavio i da je u cijeloj prošloj godini promet u trgovini na malo bio za 4,0 posto veći u odnosu na 2015., pa je 2016. bila treća godina zaredom kako potrošnja raste, i to brže nego prije.

U 2015. je, naime, promet u trgovini na malo porastao za 2,4 posto na godišnjoj razini, a u 2014. za 0,5 posto.

"Ipak, s obzirom na snažan pad od preko 17 posto od 2008. do 2013. realni promet u trgovini na malo još uvijek je za preko 10 posto niži od razine ostvarene u pretkriznoj 2008. godini", navode analitičari RBA.

Današnji podaci o potrošnji, kao i niz drugih, uključujući nedavni o rekordnom rastu industrijske proizvodnje od 14,9 posto u prosincu, nagovješćuju da bi rast bruto domaćeg proizvoda u četvrtom lanjskom kvartalu mogao biti veći nego u prethodnom.

U trećem lanjskom tromjesečju BDP je porastao za 2,9 posto na godišnjoj razini, što je bio najbrži rast gospodarstva još od 2008. godine.

Izvor: Hina



Pisane vijesti