Potvrđeni izvrsni bilateralni odnosi Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata

  • Slika /Vijesti/2024/Kolovoz/26_kolovoza/VRH_5788.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Abdullaha bin Zayeda Al Nahyana, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Prigodom susreta potpisani su sporazumi važni za jačanje bilateralnih odnosa između dviju zemalja, a riječ je o Memorandumu o razumijevanju između Ministarstva unutarnjih poslova RH i Ministarstva unutarnjih poslova UAE o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola te o Memorandumu o suglasnosti između Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Ministarstva vanjskih poslova UAE o političkim konzultacijama.

''Želimo povećati gospodarsku razmjenu i energetsku suradnju, a razmijenili smo mišljenja i o stanju na Bliskom istoku'', poručio je premijer Plenković.


 

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da su ovim susretom potvrđeni izvrsni bilateralni odnosi Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a potpisanim se Memorandumom o suglasnosti između RH i UAE o političkim konzultacijama još više produbljuje diplomatska suradnja.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je Memorandum o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola koji će uvelike olakšati život hrvatskim građanima u UAE.

Na sastanku delegacija dviju zemalja razgovaralo se i o unaprjeđenju suradnje u području gospodarstva, prehrambene, drvne i farmaceutske industrije te energetike i brodogradnje. S obzirom da već postoji izravna zračna linija Dubai-Zagreb, Hrvatska želi potpisati i ugovor o zračnom prometu.

Jedna od nezaobilaznih tema razgovora bile su i posljedice ruske agresije na Ukrajinu te situacija na Bliskom istoku. ''Ujedinjeni Arapski Emirati su važan čimbenik koji pridonosi miru na Bliskom istoku'', poručio je Grlić Radman dodavši da su gostima najavili i ponovno otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Abu Dhabiju kako bi se olakšala daljnja suradnja i unaprjeđenje odnosa.



Pisane vijesti