Povećana minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova

Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, od 1. siječnja 2020. iznosit će neto 25,39 kune po satu, odnosno gotovo dvije kune više nego u 2019., priopćeno je u subotu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.
 
Odluku o povećanju minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova, donijela je resorna ministrica Blaženka Divjak.  Nakon što je Vlada RH objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020.,  kojom se ona povisuje sa 3.750,00 kuna na 4.062,51 kuna u bruto iznosu, Ministarstvo je 15. studenoga objavilo Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020.
 
Trenutačna minimalna studentska satnica iznosi (neto) 23,44 kune, a donesena Odluka je drugo povećanje minimalne naknade od stupanja na snagu navedenoga Zakona u studenome 2018. Ukupni iznos povećanja (uključeno navedeno povećanje) je 3,89 kuna neto.
 
Iz Ministarstva podsjećaju da, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade (neto) po satu.
 
Navode da je "ovo prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata, dijela izvanrednih studenata i studenata na razmjeni".
 
Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student radi 6 ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi.
 
Iz Ministarstva također podsjećaju da se, uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednje dvije godine udvostručio broj socioekonomskih stipendija, a prvi put su se uvele i STEM stipendije.
 
Također, od ove godine Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata, tako da konačna brojka stipendija na godišnjoj razini iznosi: 10.000 stipendija za studente nižega socijalno-ekonomskog statusa; 3.400 stipendija za studiranje u STEM područjima znanosti;  400 stipendija za posebne skupine studenata.
 
Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Blaženka Divjak