Povećanje procjene stope rasta na 0,3 posto pokazuje da i EK vjeruje da Hrvatska izlazi iz recesije

Slika /Vijesti/2015/svibanj/5 svibanj/Grcic - izjava.jpg

Europska komisija objavila je danas proljetne prognoze o gospodarstvu Europske unije u ovoj godini, u kojima očekuje rast hrvatskog BDP-a za 0,3 posto. Prognoza rasta za 2016. povećana je na 1,2 posto što znači da je Hrvatska stvorila uvjete za stabilan gospodarski rast.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić tim je povodom izjavio: 

„Blago povećanje procjene stope rasta na 0,3 posto pokazuje da i Europska komisija vjeruje da Hrvatska izlazi iz recesije u ovoj godini. Dobro je što je i prognoza rasta za 2016. godinu povećana na 1,2 posto jer to znači da smo stvorili uvjete za stabilan i održiv gospodarski rast u narednim godinama.

Pozitivni ekonomski pokazatelji s početka 2015. godine to samo potvrđuju. Rastu industrijska proizvodnja i izvoz kao nastavak pozitivnih trendova iz prošle godine. Raste i osobna potrošnja potaknuta, između ostaloga, poreznim rasterećenjem plaća. Stabilizira se i građevinski sektor što upućuje na oživljavanje investicijskih aktivnosti. Sve to dovelo je do smanjenja nezaposlenosti, odnosno blagog povećanja zaposlenosti.

Što se tiče fiskalnih projekcija, Europska komisija je prepoznala naše napore na fiskalnoj konsolidaciji. Međutim, jasno je da daljnje smanjenje deficita i zaustavljanje rasta javnog duga moraju biti i ostaju u fokusu Vlade za naredno razdoblje. Pretpostavka za to je provedba Nacionalnog programa reformi koji je Vlada već prihvatila i počela provoditi“, zaključio je potpredsjednik Vlade Grčić.

Pisane vijesti | Priopćenja