Povjerenik Andor pohvalio reforme u području socijalne politike, rada, i mirovinskoga sustava

Slika /Vijesti/2014/Lipanj/4 lipanj 2014/povjerenik_andor_pohvalio_reforme_u_podrucju_socijalne_politike_rada_i_mirovinskoga_sustava_lightbox.jpg

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić sastala se danas u Banskim dvorima s povjerenikom Europske unije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost, Làszlom Andorom.

Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić te ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić. U izjavi za medije, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, u ime Vlade Republike Hrvatske, izrazila je zadovoljstvo izvješćem Europske komisije, kojim je Vlada dobila potporu za sve reforme napravljene dosad u sustavu socijalne politike, rada i mirovinskoga sustava. „Preporuke pod brojem 4. Europske komisije kazale su da su naše reforme dobre i da idemo u dobrom smjeru“, rekla je, dodavši kako će još neke stvari u narednom periodu doraditi. Istaknula je kako jedna od najvažnijih reformi u sustavu socijalnih naknada, gdje su četiri socijalne naknade objedinjene u jednu, daje vrlo velike efekte. „Ponajprije zbog toga što puno bolje i pravednije ciljamo socijalne naknade na što nas Europska komisija upozorava cijelo ovo vrijeme“, dodala je. Ministrica Opačić izvijestila je da su ministarstva socijalne politike i mladih te rada i mirovinskoga sustava zajedno krenula u projekt jedinstvenog tijela vještačenja. „Na jednom mjestu će se racionalizirati sva vještačenja koja imamo u ovom trenutku u državi“, kazala je, naglasivši da je projekt prepoznala i Svjetska banska, osiguravši za njega određenu financijsku potporu. Važnim je istaknula i potporu Europske komisije projektu One stop shop gdje će se na jednom mjestu nalaziti sve naknade odnosno novčana davanja namijenjena građanima. Potpredsjednica Vlade najavila je da bi se do 2016. godine u tom novčanom centru trebale naći četiri naknade: zajamčena minimalna naknada, dječji doplatak, roditeljske i rodiljine potpore i naknada za nezaposlene. Dodala je i kako će se bolja kontrola postići i u nekim drugim novčanim transferima, poput dječjeg doplatka, nakon što u potpunosti profunkcionira tzv. JOPPD obrazac koji predstavlja informatički sustav u kojem su umreženi svi podaci o primitcima građana.

„Ovo je moj treći službeni posjet Zagrebu u funkciji povjerenika te bih želio istaknuti napredak u važnim reformama, osobito na području zapošljavanja i socijalne politike, ali i napredak na području apsorpcije europskih fondova, posebno Europskog socijalnog fonda“, kazao je povjerenik Europske unije za zapošljavanje, socijalnu politiku i uključivanje Làszlo Andor te pojasnio da je za idućih sedam godina iz spomenutog fonda za Hrvatsku predviđeno 1,5 milijarda eura, od čega „najmanje 20% mora biti potpora socijalnoj uključivosti“. Pozdravio je reforme koje su provedene kako bi se ojačala socijalna sigurnost građana Hrvatske te podsjetio da hrvatska Vlada mora pomiriti borbu protiv nezaposlenosti i siromaštva s fiskalnom konsolidacijom. Također je pozdravio i planove o osnivanju projekta One stop shop, odnosno jednog mjesta iz kojeg bi se izdvajala sva socijalna davanja. Povjerenik Andor istaknuo je i važnost programa „Garancija za mlade“ te pojasnio kako je riječ o europskoj inicijativi s ciljem da sve osobe mlađe od 25 godina unutar četiri mjeseca od završetka školovanja dobiju ponudu za posao, praksu, pripravništvo ili mogućnost za nastavak obrazovanja. „U tu će svrhu biti dodijeljeno 66 milijuna eura, a u prvoj bi fazi trebalo pomoći sniziti razinu nezaposlenosti u Hrvatskoj, osobito među mlađima od 25 godina“, kazao je. Osvrnuo se i na važnost tekuće reforme tržišta rada kazavši kako su značajni koraci već učinjeni, no postoje i daljnji planovi koje treba provesti, a čija je svrha pojačati otpornost tržišta rada i hrvatskog gospodarstva općenito te pritom posebno naglasio važnost provođenja mjera protiv rada na crno. „Europska komisija nastavit će raditi zajednički s hrvatskom Vladom i dijeliti najbolja europska iskustva kako bi se napravili pomaci prema većem broju formalnih radnih mjesta, a istovremeno i prema većim mogućnostima za fiskalnu konsolidaciju i plaćanje poreza“, zaključio je povjerenik Andor.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić izvijestio kako je na današnjem sastanku predstavljen samo dio projekata, kojih je preko 400, a financirani su kroz Operativni program Razvoj ljudskih potencijala. „To je jedan korak prema onome što se želi napraviti sa sredstvima iz Europskog socijalnog fonda“, rekao je. Ponovio je da se Hrvatskoj od 2014. do 2020. ostavlja mogućnost da povuče preko 1,5 milijarde eura u hrvatski proračun. Naglasio je da su to ogromna sredstva koja treba iskoristiti. „Ne bi trebalo dopustiti da nijedan euro od tih sredstava ostane neiskorišten. Na nama je u Vladi, ali i u cijelom društvu da se organiziramo i da predstavimo projekte koji će pomoći onima kojima su namijenjeni, ali i pokazati da Hrvatska može i zna koristiti sredstva EU“, kazao je ministar Mrsić. Razgovaralo se i o preporukama Europske komisije. Ministar Mrsić kazao je kako će Hrvatska Europskoj komisiji poslati primjedbu koja se veže uz točku 2. odnosno onaj dio koji je vezan uz produženje dobi za odlazak u mirovinu . Podsjetio je da je Vlada predložila da se od 2030. godine produžuje postepeno dob za odlazak u mirovinu do 2038. kada bi svi, i muškarci i žene, trebali odlaziti u mirovinu sa 67 godina. Dodao je kako je Europska komisija u svojim preporukama predložila da se taj period skrati. „Mi smatramo da u ovom trenutku, dok nismo usporedili odnos naših mirovina s trajanjem života, ono što se u Europskoj uniji radi godinama, treba odgoditi odluku o tome hoćemo li pomaknuti dob za odlazak u mirovinu“, rekao je ministar Mrsić, pojasnivši pritom kako je prosječna životna dob hrvatskih građana 5 godina kraća nego u zemljama Unije. Osvrnuo se i na preporuke na području tržišta rada, napomenuvši da je veliki dio odrađen i prvim promjenama Zakona o radu. Podsjetio je da su u tijeku razgovori sa socijalnim partnerima, izrazivši nadu da će pronaći zajedničko rješenje kako unaprijediti tržište rada. Ministar Mrsić izvijestio je i da se aktivne mjere politike zapošljavanja provode, istaknuvši da je Hrvatska u tom dijelu na razini Europske unije i da je program „Garancija za mlade“ poslan u Europsku uniju. „Nadam se da ćemo početi koristiti sredstva što ranije“, dodao je. Na kraju se ministar Mrsić zahvalio povjereniku Andoru na suradnji koju je ocijenio izuzetno dobrom.



Pisane vijesti