Povjerenstvo za lijekove uputilo pozitivno mišljenje za stavljanje lijekova za cističnu fibrozu na Osnovnu listu HZZO-a

Povjerenstvo za lijekove HZZO-a dalo je pozitivno mišljenje za stavljanje lijekova za cističnu fibrozu na osnovnu listu HZZO-a što je Hrvatska udruga oboljelih od te bolest pozdravila i zatražila da Upravno vijeće HZZO-a konačno odluku i potvrdi.

Povjerenstvo za lijekove HZZO-a na današnjoj je sjednici ponovno razmatralo prijedloge za stavljanje lijekova za liječenje cistične fibroze na listu lijekova HZZO-a, a koje je, putem ovlaštenog predstavnika Medison Pharma d.o.o., predao Nositelj odobrenja Vertex Pharmaceuticals (Ireland) Limited.

Nakon analize prijedloga, dostavljene dokumentacije te financijske ponude podnositelja prijedloga, uvažavajući da se lijekovi predlažu za stavljanje na listu lijekova u indikacijama koje su odobrene za primjenu tih lijekova u zemljama Europske unije, te uvažavajući činjenicu da se radi o lijekovima za liječenje rijetke bolesti za koju ne postoji druga specifična opcija liječenja, zaključeno je da će Povjerenstvo za lijekove uputiti pozitivno mišljenje za stavljanje lijekova zaštićenih imena Orkambi, Kaftrio i Kalydeco, za liječenje cistične fibroze na Osnovnu listu lijekova HZZO-a.

Nadalje, Povjerenstvo za lijekove HZZO-a uputit će pozitivno mišljenje za stavljanje lijekova na Osnovnu listu lijekova za primjenu tih lijekova kod bolesnika s točno određenim genskim mutacijama i ovisno o dobi za koju su lijekovi registrirani za primjenu i za koju je podnositelj prijedloga predao zahtjev za stavljanje na listu lijekova.

Pozitivno mišljenje se daje uz uvjet praćenja učinka lijekova primijenjenih kod oboljelih osoba i uz napomenu da se radi o znatnim financijskim sredstvima koje HZZO mora izdvojiti za primjenu ovih lijekova kod oboljelih osoba, a koje će HZZO osigurati kako bi lijekovi postali dostupni bolesnicima kod kojih se očekuje dobar učinak u liječenju. Sljedeći korak je potpisivanje financijskog ugovora pod uvjetima koji su postignuti u pregovorima s Nositeljem odobrenja. Nakon potpisivanja ugovora od strane Nositelja odobrenja, konačni prijedlog će se uputiti na Upravno vijeće HZZO-a.

Kao i do sada, Vlada RH i HZZO će i u buduće intenzivno raditi na pronalasku rješenja i omogućavanju najkvalitetnije moguće zdravstvene zaštite i dostupnosti najsuvremenijih generacija lijekova svim svojim osiguranicima.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti