Predsjednica Vlade: Bošnjaković novi ministar pravosuđa

ZAGREB, 4. svibnja 2010. (Hina) - Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas da će nasljednik dosadašnjeg ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, koji odlazi na dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, biti državni tajnik Dražen Bošnjaković.

Ministar Šimonović i ja zajednički smo došli do imena budućeg ministra pravosuđa, to će biti državni tajnik Dražen Bošnjaković, rekla je premijerka Kosor na današnjem Danu poduzetnika koji se održava u hotelu Westin.

I ministar Šimonović je rekao da je Bošnjaković ušao duboko u sve procese i puno je toga napravio, kazala je Kosor dodavši kako to ipak nije definitivna odluka.

Ministar Šimonović izabran je za pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona za ljudska prava, a bit će prva osoba koja obnaša tu novu dužnost koju je u prosincu 2009. odobrila Opća skupština UN-a.

To je priznanje za ministra Šimonovića osobno, ali i za Vladu i Hrvatsku u cjelini, jer odabir našega ministra za tako odgovornu funkciju u UN-u, vezanu za zaštitu ljudskih prava, dokazuje da je Hrvatska dostigla visoke standarde u zaštiti i promicanju ljudskih prava, ocijenila je Kosor.

Premijerka je pritom izrazila nadu da će Šimonović nastaviti obavljati dužnost ministra pravosuđa do otvaranja poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava, u pregovorima s EU-om.

Vjerujem da ćemo se uspjeti dogovoriti, a to ovisi o glavnom tajniku UN-a, da Šimonović ostane do otvaranja poglavlja 23, kazala je dodavši kako misli da smo relativno blizu tom trenutku.

I predsjednik Republike Ivo Josipović smatra kako Šimonovićev izbor za pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava predstavlja priznanje Hrvatskoj.

Šimonović je i prije bio jedan od naših najuspješnijih diplomata, on je izvrstan pravni stručnjak, pa mene njegov izbor ne čudi, izjavio je Josipović novinarima tijekom održavanja Dana poduzetnika.



Pisane vijesti