Predsjednica Vlade čestitala Josipoviću i predložila "gradnju mostova između Pantovčaka i Banskih dvora"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_cestitala_josipovicu_i_predlozila_gradnju_mostova_izmedu_pantovcaka_i_banskih_dvora.jpg

ZAGREB,11. siječanj 2010.(Hina) Predsjednica Vlade Jadranka Kosor čestitala je večeras novoizabranom predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću, ističući kako želi suradnju u kojoj će se "graditi mostovi između Pantovčaka i Banskih dvora".

"Prije svega, predlažem da gradimo mostove između Banskih dvora i Pantovčaka, dakle između dva brda te da damo svoj doprinos u izgradnji društva u kojem ćemo u svemu što ćemo raditi polaziti od načela tolerancije i međusobnog uvažavanja i poštivanja", kazala je Kosor, na konferenciji za novinare, nakon objave rezultata predsjedničkih izbora.

Naglasila je da očekuje dobru suradnju s Josipovićem na područjima koja su po Ustavu zajednička vladi i predsjedniku, prije svega na području vanjske politike.

Na pitanje očekuje li probleme s obzirom da je Josipović u Saboru glasovao protiv ratifikacije arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, odgovorila je kako se nada da takvih problema neće biti. "Istina jest da je Josipović, kao jedan od rijetkih SDP-ovaca, glasovao protiv tog sporazuma. To ostavlja izvjesnu nedoumicu, ali mislim da je to bila njegova odluka u vrijeme kampanje", rekla je premijerka.

Komentirajući poziv predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da što prije razgovaraju o za državu važnim pitanjima, Kosor je podsjetila da je Milanovića i prije pozivala na razgovor o važnim temama, ali da se on u pravilu nije odazivao.

"Žao mi je što Milanović u ovoj noći, kad biramo predsjednika Hrvatske, poziva mene, iako se u proteklih šest mjeseci nije odazivao na moje pozive", kazala je premijerka, podsjetivši da je Milanovića na razgovor zvala i kad se govorilo o sporazumu sa Slovenijom i deblokadi pregovora s EU.

"Iako smo se tada bili dogovorili, on mi je preko medija poručio da neće doći na taj sastanak. Voljela bih da gospodin Milanović preformulira svoju izjavu i da kaže da će se predsjednici vlade odazvati na poziv koji je uputila prije šest mjeseci", dodala je.

Nije htjela nagađati o razlozima Milanovićeva poziva u izbornoj noći, no naglasila je kako su predsjedniku SDP-a njezina vrata uvijek otvorena. "Međutim, treba se odazvati na prvi poziv koji je ponavljan nekoliko puta. Na te je pozive Milanović uglavnom odmahivao rukama", rekla je Kosor.

Odbacila je Milanovićev poziv da se razgovara o fondovima za pomoć gospodarstvu, ističući da je taj posao već gotov, da je model osmišljen i da će se već u četvrtak naći na sjednici vlade.

Kazala je, međutim, da sa SDP-om želi konsenzus oko drugih teških tema, primjerice modela nakon drugog kruga privatizacije brodogradilišta. "To će biti jedan veliki test za nas i mogući konsenzus oko toga", rekla je.

Konsenzus Kosor očekuje i oko reforme državne uprave, a SDP-u je poručila da ne bi smjelo biti politizacije oko racionalizacije u sredinama u kojima su na vlasti, poput Šibenika.

Nije željela nagađati ni hoće li Milanović osnažen Josipovićevom pobjedom snažnije tražiti prijevremene parlamentarne izbore.

"Ne znam. To je stvar politike SDP-a, sve je moguće", kazala je Kosor. Naglasila je da izbore ne želi samo zato što bi oni na šest mjeseci zaustavili procese za osnaživanje gospodarstva i borbu protiv korupcije.

"To bi bilo izgubljeno vrijeme za Hrvatsku, ali i kad bi do toga došlo, ja se toga ne bojim", poručila je.

Kosor je kazala i kako je sigurna da će zajedno s Josipovićem Hrvatsku uvesti u EU.



Pisane vijesti