Predsjednica Vlade i predsjednik Vlade Rusije suglasni da su gospodarski odnosi Hrvatske i Rusije u usponu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_i_predsjednik_vlade_rusije_suglasni_da_su_gospodarski_odnosi_hrvatske_i_rusije_u_usponu.jpg

MOSKVA, 19. lipnja 2010. (Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i ruski premijer Vladimir Putin suglasili su se u subotu u Moskvi da su gospodarski odnosi Hrvatske i Rusije od njihova posljednjeg susreta u ožujku u usponu, ali da ima još problema o kojima će se nastaviti razgovarati.

"Tijekom ovog razdoblja došlo je do dobrih događaja, porasta robne razmjene koja je zbog krize pala 50 posto. Drago mi je još jednom da vas vidim pa imamo mogućnost razgovarati o problemima o kojima smo razgovarali tijekom vašeg prethodnog posjeta", rekao je Putin na sastanku s Kosor u blizini Moskve.

Realizacija energetskih projekata Družba adria i Južni tok, te prepreke na koje ruski investitori nailaze u Hrvatskoj pitanja su otvorena tijekom ožujskog posjeta premijerke Kosor Moskvi, a ruski dužnosnici osobito ustraju u uklanjanju administrativnih zapreka za ruske ulagače.

Dvoje premijera razgovarali su oko sat vremena u vili Novo Ogorovje, 15 kilometara od Moskve u kojoj Putin prima visoke strane dužnosnike.

Ministri financija Ivan Šuker i gospodarstva Đuro Popijač s hrvatske te ruski ministar za krizna stanja Sergej Šojgu također su bili na radnom susretu koji je, osim uvodnog dijela, bio zatvoren za novinare.

Kosor je nakon sastanka novinarima izjavila da će zakon o potvrdi sporazuma o Južnom toku biti ovih dana ratificiran u Hrvatskom saboru te da bi Plinacro i Gazprom do kraja godine mogli završiti studiju isplativosti toga projekta kojim bi se ruski plin dopremao u Hrvatsku.

Vezano za Družbu Adriju nastavljaju se intenzivni razgovori, rekla je Kosor no nije željela iznositi pojedinosti. "Mislim da smo se oko toga dogovorili, budući da iz resornog ministarstva dolaze informacije da su uklonjene sve prepreke koje su bile prošlih godina u ekološkom smislu", rekla je premijerka.

Dodala je da je s Putinom "vrlo pozitivno i vrlo načelno razgovarala o toj mogućnosti, odnosno o tome što konačni dogovor kojoj državi pruža, o interesu sviju nas".

Po njezinim rječima, zastoj ruskih investicija na otocima Mljetu i Krku nije bio tema sastanka, ali ima informacije da će slučaj Mljet biti riješen "u svjetlu najnovijih događanja vezanih za izmjenu (prostornog) plana ".

Kosor i Putin razgovarali su i o turističkoj suradnji kojoj bi trebalo doprinijeti ukidanje viza za ruske državljane u razdoblju od travnja do listopada. Hrvatska premijerka nada se manjem padu dolazaka ruskih turista od 25 posto koliko je iznosio prošle godine, a Putin očekuje da će hrvatsko gospodarstvo osjetiti koristi od njihova dolaska na Jadran.

Kosor je pozvala Putina da službeno, ali i s obitelji, dođe u Dubrovnik na tradicionalni Croatia summit, no on to nije mogao potvrditi.

"Nisam siguran hoću li to moći uraditi ovaj put, ali ću doći u Hrvatsku", rekao je Putin govoreći o summitu na koji dolaze premijeri regionalnih zemalja te predsjednici talijanske i francuske vlade Silvio Berlusconi i Francois Fillon.



Pisane vijesti