Predsjednica Vlade: koliko je moguće pomoći ćemo hrvatskim tvrtkama da grade autoceste u Crnoj Gori

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_koliko_je_moguce_pomoci_cemo_hrvatskim_tvrtkama_da_grade_autoceste_u_crnoj_gori.jpg

ZAGREB, 5. veljače 2010. (Hina) - Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas kako Vlada želi da konzorcij hrvatskih tvrtki gradi autocestu u Crnoj Gori te da će im, koliko je to moguće, dati potporu, ali i kako ništa ne može obećati.

"Naravno da je nama stalo da svi koji sudjeluju u tom poslu u Crnoj Gori nastave s poslom. Odgovor bih mogla sažeti u rečenicu da u onom dijelu u kojem Vlada može poduprijeti i što god može učiniti da se taj posao održi, to ćemo i učiniti. Uključit ću se i ja, nadam se da će biti uspješna potpora, ali ništa ovog trenutka ne mogu obećati", odgovorila je premijerka novinarima u Banskim dvorima na pitanje hoće li Vlada dati državno jamstvo tim tvrtkama.

Dodala je da o tome ne može reći ništa više od onoga što je već kazao potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.

Šuker je, naime, prije 20-ak dana, kazao kako je točno regulirano kome se i kako daju državna jamstva, a ne bi bilo dobro kada bi se davala jamstva privatnom sektoru.

Crnogorska državna tijela nedavno su, naime, ocijenila da dostavljena jamstva prvorangiranog ponuđača za gradnju autoceste od Bara do Boljara - hrvatskog konzorcija u kojem su Konstruktor, Institut IGH i Tehnika - ne osiguravaju konačno zaključenje financijskih ugovora, zbog čega bi trebalo uzeti u obzir i alternativna rješenja.

Na natječaju za izgradnju autoceste od Bara do Boljara, dugačke oko 170 kilometara, najpovoljniju ponudu dao je Konstruktor, koji je vrijednost projekta procijenio na 2,77 milijarda eura s udjelom Crne Gore od 1,74 milijarde eura.

Premijerku Kosor, koja je danas u Banskim dvorima podijelila stipendije Fonda hrvatskih branitelja namijenjene djeci hrvatskih branitelja za ovu školsku godinu, novinari su upitali i hoće li država pomoći "Đakovštini".

Vladi, državi i građanima pokradeno je tri tisuće tona žitarica koji su se čuvali u silosima te tvrtke, a "Đakovština" je državi dužna 50 milijuna kuna.

"Spremni smo pomoći na načine na koje možemo, ali najprije se proračunu mora nadoknaditi ono što mu pripada, 50 milijuna kuna", rekla je Kosor.

Dodala je kako u proračunu nema novaca "da bi se nadoknađivalo bilo kome", ali i kazala kako će se vidjeti "što i na koji način se drukčije može učiniti".

"Razumijemo iznimno tešku situaciju seljaka i ljudi zaposlenih u "Đakovštini". To je iznimno teška situacija, i nezamisliva, i takvo nešto se više nikada ne smije ponoviti u Hrvatskoj", upozorila je.

Za nestanak žitarica "apsolutno netko mora odgovarati, a istraga je bila učinkovita i brza", istaknula je Kosor.



Pisane vijesti