Predsjednica Vlade Kosor razgovarala s predsjednikom Talijanske unije Rijeka Furiom Radinom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_kosor_razgovarala_s_predsjednikom_talijanske_unije_rijeka_furiom_radinom.jpg

ZAGREB, 26. veljače 2010. (Hina) - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i predsjednik Talijanske unije iz Rijeke i saborski zastupnik Furio Radin na današnjem su sastanku u Banskim dvorima razgovarali o pitanjima dvojezičnosti i onima vezanim uz talijansku manjinu u Hrvatskoj.

Radin je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo te je u izjavi novinarima rekao da su razgovarali o pitanjima dvojezičnosti na istarskim cestama, državnoj upravi i poduzećima, o međudržavnom sporazumu koji bi od plaćanja PDV-a oslobodio talijansku manjinu u Hrvatskoj za donacije iz Italije i hrvatsku manjinu u Italiji za donacije iz Hrvatske. Osim toga, razgovarali su o izgradnji doma za starije osobe, vrtićima te o odašiljaču u Opatiji koji bi omogućio prijam Televizije Kopar.

Istaknuo je da je bilo riječi i o ustavnim promjenama i problemu dopunskoga prava glasa.

Premijerka Kosor podsjetila je da je u koaliciji postignut dogovor o dopunskome pravu glasa te da to nije tema ustavnih promjena, nego ustavnog zakona o pravima pripadnika nacionalnih manjina.

Rekla je da su složili o svim temama važnim za život talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj te da su teme bile vezane uz koalicijski sporazum. Poduprla je izgradnju doma za starije osobe te prijedloge vezane uz komunikacije i medije.

"Sve su to pitanja koja i dalje možemo s lakoćom rješavati jer postoji razumijevanje, otvorenost i uzajamno poštovanje", dodala je premijerka Kosor.

Na upit o rokovima za rješavanje pitanja PDV-a i dvojezičnosti odgovorila je da će vlada, kad je riječ o PDV-u, učiniti sve što može i što joj dopušta pravna stečevina EU-a.



Pisane vijesti