Predsjednica Vlade Kosor s glavnim haaškim tužiteljem Brammertzom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_kosor_s_glavnim_haaskim_tuziteljem_brammertzom.jpg

ZAGREB, 28. svibnja 2010. (Hina) - Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izrazio je u petak nadu da će se u suradnji Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) postići dodatni rezultati u istrazi tzv. topničkih dnevnika.

"Razgovarali smo općenito o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, ali smo uglavnom razgovarali o vojnim dokumentima", rekao je Brammertz nakon susreta s premijerkom Jadrankom Kosor napomenuvši da je to još otvoren zahtjev haaškoga tužiteljstva.

"Nadamo se da se mogu postići dodatni rezultati u istrazi. Vjerujemo da još postoje razni putovi u istrazi koji se mogu istražiti", kazao je Brammertz, dodavši da mu je "drago čuti da će se to i učiniti".

Rekao je da je dobro informiran o radu "task forcea" i izrazio zadovoljstvo što će ta radna skupina, zadužena za istragu o dokumentima vezanim uz djelovanje topništva u vojnoredarstvenoj akciji "Oluji", "proširiti svoje aktivnosti".

Po njegovim riječima izvješće o suradnji Hrvatske s Haagom bit će poslano u ponedjeljak, a 18. lipnja će ga predstaviti Vijeću sigurnosti UN-a.

Premijerka Kosor je rekla da se ono što je danas izložila Brammertzu temelji na odluci da će "task force", "unatoč tomu što smo mi ono što smo imali predali, a za ono što nismo našli vrlo jasno obrazložili kakav je bio životni put dokumenata", nastaviti rad u svim smjerovima".

Kosor je istaknula da u toj istrazi, kao i u borbi protiv korupcije, nema nedodirljivih.

"Rekla sam tužitelju Brammertzu da u slučaju potrage za dokumentima postoje načela na kojima počiva ta istraga..., a to su zapravo ista načela kao i u našoj borbi protiv korupcije", rekla je premijerka.

"Nema ničeg nedodirljivog, nitko nije nedodirljiv. Ta potraga mora biti obavljena u potpunosti", poručila je Kosor i dodala da traženi dokumenti pripadaju državi i da Hrvatska prva želi saznati što se s njima dogodilo.

Ponovila je da je vlada u suradnji s Haagom "potpuno otvorena i iskrena", svjesna svojih ustavnih zadaća.

Osvrnula se i na Poglavlje 23. o pravosuđu koje, kako je kazala, "obuhvaća puno toga", i ocijenila da tu "imamo dobrih rezultata" te ga stoga treba najprije otvoriti, a onda i zatvoriti.

"Mi smo vrlo svjesni svih mjerila koja nas čekaju pri zatvaranju tog poglavlja", istaknula je premijerka.

Tužitelj Brammertz, koji je u Zagreb stigao s Brijuna gdje je danas završila regionalna konferencija državnih odvjetnika, kazao je da cijeni inicijative koje poduzima hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić, nazvavši ga "vodećom osobom u regiji".

Mišljenja je da je u regiji učinjen napredak u istragama o ratnim zločinima, ali da "još postoje mnogi izazovi pred državnim odvjetnicima".



Pisane vijesti