Predsjednica Vlade na 90. obljetnici Agronomskog fakulteta

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_90_obljetnici_agronomskog_fakulteta.jpg

ZAGREB, 25. rujna 2009. (Hina) - Svečanom akademijom na kojoj su nazočili predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor, potpredsjednik Božidar Pankretić, ministri Radovan Fuchs i Petar Čobanković te zagrebački dogradonačelnik Ivo Jelušić obilježena je danas 90. obljetnica zagrebačkoga Agronomskog fakulteta.

Čestitajući obljetnicu fakultetu premijerka Kosor je podsjetila kako je Ministarstvo znanosti od 2004. do danas povećalo izdvajanje sredstava za znanost za oko 56 posto, a za visoko obrazovanje za oko 63 posto. "Rade se 3 sveučilišna kampusa te 268 škola," rekla je dodavši kako se broj studenata u Hrvatskoj sa 135 tisuća u 2004. popeo u 2008. godini na 180 tisuća.

Ocijenila je kako Agronomski fakultet zbog svoga znanstveno-stručnog rada ima posebno mjesto unutar zagrebačkoga Sveučilišta.

Dekan Agronomskoga fakulteta Davor Romić smatra kako fakultet treba jednakopravno dijeliti europski prostor znanstvenoga istraživanja ne zanemarujući nacionalnu osnovu. "Usmjereni smo na znanstveno-istraživački rad i razvoju ljudskih potencijala", rekao je dodavši kako naš svijet ne može postojati bez razvoja proizvodnje hrane.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš podsjetio je kako fakultet ima 130 znanstveno-nastavnih istraživača, a u zajednici s istraživačima biotehničke struke 270 zanimanja, koji su sastavni dio preko 2300 istraživača znanstvenika zagrebačkoga Sveučilišta.

Na svečanoj akademiji dodijeljene su Povelje Agronomskoga fakulteta za posebne zasluge u širenju ugleda agronomske struke kod nas i u svijetu.

Povelje su uručene profesorima Sveučilišta u Hohenheimu (Njemačka) Hansu-Peteru Liebigu i University of Western Australia Zedu Rengelu te profesorima zagrebačkog Agronomskoga fakulteta Mladenu Kneževiću i Nikoli Miroševiću.

U sklopu svečane akademije danas je predstavljena i obljetnička monografija o zagrebačkom Agronomskom fakultetu.

Obilježavanje 90. obljetnice Agronomskoga fakulteta održano je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba.



Pisane vijesti