Predsjednica Vlade na Akademiji Hrvatske obrtničke komore

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_akademiji_hrvatske_obrtnicke_komore.jpg

ZAGREB, 1. srpnja 2010. (Hina) - Vlada želi biti partner Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), odnosno hrvatskim obrtnicima, želi da zajednički rješavaju probleme i svladavaju prepreke, istaknula je predsjednica Vlade Jadranka Kosor na današnjoj svečanoj akademiji u povodu Dana HOK-a.

Pozivala je HOK da sa svojim prijedlozima i inicijativama sudjeluju oko izmjene određenih propisa i zakona te svih onih prijedloga koji mogu olakšati rad obrtnika.

Svečanom je akademijom obilježena 16-ta godišnjica obnove djelovanja HOK-a, a tom su prigodom dodijeljena i priznanja HOK-a "Zlatne ruke", nagrade Ministarstva gospodarstva "Šegrt Hlapić" za strukovno obrazovanje i promovirano je 974 majstora obrtnika.

Čestitajući nagrađenima premijerka Kosor je istaknula kako su pokazali kolika je važnost "zlatnih ruku".

"U ovim preteškim vremenima kada je očuvanje svakog radnog mjesta pothvat koji zaslužuje divljenje čestitam vam", kazala je premijerka posebne čestitke upućujući ženama obrtnicama.

Napominjući kako živimo u teškim vremenima Kosor je zahvalila predsjedniku Komore Mati Topiću na potpori koju je Komora dala provedbi vladinog programa gospodarskog oporavka. Kazala je kako je u sklopu tih mjera važan dio namijenjen olakšavanju rada obrtnika.

Navela je podatke da je u Hrvatskoj registrirano 93.431 obrt te da u obrtništvu radi oko 217 tisuća osoba. Kazala je i kako se Vlada može ugledati na obrtnike koji su često puta savladavali naizgled nesavladive prepreke.

Predsjednik HOK-a Mate Topić istaknuo je kako obrtništvo danas prolazi kroz teško razdoblje, kako je u zadnjih godinu dana ostalo bez desetine članstva, a i broj zaposlenih u obrtništvu smanjen je 10 posto.

Kao razloge toga naveo je probleme vezane uz globalnu gospodarsku krizu, sivu ekonomiju, financijsku nedisciplinu, nepostojanje olakšica za obrtnike početnike, otežan pristup dobivanju financijskih sredstva te neprovođenje zakonske regulative za poslovne propise.

Topić je istaknuo kako je komorski sustav spreman za prilagodbu, za nove ciljeve, kao i za preuzimanje novih javnih ovlasti kako bi obrtnicima omogućili kvalitetnije poslovanje i lakšu prilagodbu EU.

Ponovio je važnost strukovnog obrazovanja koje HOK potiče te istaknuo kako je današnja svečanost prilika da obrtnici pokažu kako unatoč krizi među njima ima pozitivnih primjera, obrtnika koji uvode nove tehnologije, orijentirani su na izvoz, zapošljavaju itd.

Za polovicu rujna najavio je međunarodnu konferenciju o položaju žena u obrtništvu napominjući kako su trećina od ukupnog obrtnika danas žene, koje čine i preko 50 posto ukupno zaposlenih u obrtništvu.



Pisane vijesti