Predsjednica Vlade na Danu mogućnosti kroz EU fondove

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_danu_mogucnosti_kroz_eu_fondove.jpg

ZAGREB, 15. travnja 2010. (Hina) - Ulazak u Europsku uniju (EU) za Hrvatsku je "cilj svih ciljeva", to je za nas najvažniji vanjskopolitički ali i unutarnjopolitički cilj, izjavila je premijerka Jadranka Kosor otvarajući danas manifestaciju Dan mogućnosti kroz EU fondove "Hrvatska u Europi, Europa za Hrvatsku".

Podsjetivši da je iz EU fondova za Hrvatsku tijekom prve dvije godine članstva predviđeno 2,2 milijarde eura, plus posebna sredstava za poljoprivredu od 670 milijuna eura, a od 2014. bi iz fondova trebali godišnje dobivati 1,6 milijardi eura, Kosor je ocijenila kako se radi o vrlo respektabilnom novcu za našu zemlju.

Svi naši strateški prioriteti bit će s ulaskom u EU konkretno finacijski potpomognuti, poput jačanja prometne infrastrukture, osobito željezničkog prometa, vodnog gospodarstva, upravljanja otpadom, povezivanja znanosti i gospodarstva te jačanja poslovne infrastrukture.

Na svako ulaganje u ta područja EU će Hrvatskoj dodati tri puta veći iznos - znači na naših 25 kuna dolazi njihovih 75 kuna, istaknula je Kosor.

Nalazimo se u samoj završnici pregovora o ulasku u EU, a politička volja Vlade je snažnija nego ikada dosad, posebice za suradnju s međunarodnim sudom u Haagu, naglasila je Kosor dodavši kako Vlada "želi znati gdje su dokumenti na kojima inzistira glavni tužitelj".

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker pohvalio se da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja je imala iskoristivost EU-ovih pretpristupnih fondova preko 90 posto.

Kroz prvu generaciju pretpristupnih fondova od 2004. do 2006. ukupno je dodijeljeno 297 milijuna eura, a kroz novi pretpristupni program IPA od 2007. do 2011. godine 750 milijuna eura, podsjetio je Šuker.

EU fondovi su mogućnost za gospodarski oporavak Hrvatske, ako ćemo ih znati iskoristiti, ali to ne ovisi samo o Vladi nego i o najmanjoj općini, gradu, županiji i privatnom sektoru koji trebaju iskoristiti zakonodavni okvir koji je Vlada pripremila, napominje Šuker.

Dan mogućnosti kroz EU fondove u muzeju Mimara je cjelodnevni informativno-edukacijski događaj kojim se svim zainteresiranima želi pružiti sveobuhvatne i stručne informacije o mogućnostima korištenja sredstava iz pretpristupnih programa, kao i budućih EU fondova koji će biti na raspolaganju Hrvatskoj nakon ulaska u EU.



Pisane vijesti