Predsjednica Vlade na konferenciji „Hrvatsko novčano tržište“

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_konferenciji_hrvatsko_novcano_trziste.jpg

OPATIJA, 12. travnja 2010. (Hina) - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je u Opatiji, otvarajući 13.znanstveno-stručnu konferenciju "Hrvatsko novčano tržište", izrazila uvjerenje da smo u "fazi stvaranja perspektive za izlaz iz krize" te istaknula da bi svatko trebao dati doprinos promjenama.

Govoreći nakon guvernera HNB-a Željka Rohatinskog koji je uz ostalo kazao da se u zemlji više trebalo djelovati u smjeru promjena u savladavanju krize, Kosor je kazala da bi svatko u svim područjima trebao dati svoj doprinos tim promjenama.

No, svi se zalažu za promjene i rezove, ali nitko ne pristaje da one krenu od njega. Kad to prihvatimo moći ćemo krenuti dalje, rekla je premijerka.

Podsjetila je da je Vlada u borbi protiv krize rebalansima proračuna prošle godine smanjila proračunska izdatke za 7 milijardi kuna, započelo se s uvođenjem dodatnog reda u javna poduzeća pri čemu je ušteđeno oko jedne milijarde kuna.

Moramo unijeti zrnce dodatnog optimizma i uvjerenosti u naše snage, ali i odlučnosti u rezove koji su pred nama, rekla je.

Vlada će, istaknula je, nadalje poduzimati sve mjere za održanje poduzetničke klime i očuvanje dostupnost kredita u suradnji s HNB-om i poslovnim bankama.

Vlada je pokrenula mjere za gospodarski oporavak među kojima su tzv. modeli A i B, rekla je Kosor i najavila da će na sjednici Vlade u četvrtak biti predstavljen i model C namijenjen gospodarskim subjektima koji su u osobito velikim teškoćama koje ne proizlaze iz gospodarske krize.

Uspješnost tih mjera ne ovisi samo o Vladi nego i na bankama i poduzetnicima, kazala je Kosor.

Sasvim je realno očekivati da banke prepoznaju potrebu kreditiranja gospodarskih projekata po prihvatljivoj cijeni novca sukladnoj antirecesijskoj politici, naglasila je.

Štednja u bankama i financijski potencijal bankovnog sustava su očuvani te bi kreditna aktivnost banaka prema gospodarstvu trebala nadoknaditi svako smanjenje deficita države pa bi privatne investicije trebale postati dominantne. U protivnom se recesija može produljiti a gospodarski rast kolebati oko nule, ustvrdila je.

Premijerka je istaknula da je Vlada prilagodila proračunsku politiku u cilju održanja stabilnosti i likvidnosti javnih financija te držanja proračunskog deficita na razinama koje ne ugrožavaju ekonomsku stabilnost.

Vlada nastavlja aktivnu kontrolu potraživanja i obveza državnih tvrtki da spriječi jačanje nelikvidnosti u gospodarstvu te će pružati pojačanu podršku poduzetnicima u izlasku na nova tržišta, rekla je.

Ocijenila je da je hrvatski financijski sustav stabilan i uređen te istaknula potrebu jače i intenzivnije suradnje na regionalnom financijskom tržištu.

Pozvala je vlasnike Zagrebačke burze na aktiviju suradnju s izdavateljima iz regije zbog daljnjeg uvrštenja dionica na burzu te potaknula HNB i HANFA-u na produbljenje suradnje s regulatornim tijelima iz regije.

U cilju prikupljanja vlasničkog kapitala i oživljavanja tržišta kapitala, pozvala je vlasnike i dioničare tvrtki na daljnje inicijalne javne ponude i uvrštenje na Zagrebačku burzu.

Dvodnevnu znanstveno-stručnu konferenciju "Hrvatsko novčano tržište" organizira Tržište novca Zagreb, a danas i sutra raspravljat će se o aktualnim trendovima suvremenog financijskog tržišta, pitanjima vezanim uz kreditiranje, regionalno tržište kapitala, odnosa regionalnog i globalnog okvira.



Pisane vijesti