Predsjednica Vlade na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_obiljezavanju_medunarodnog_dana_borbe_protiv_nasilja_nad_zenama.jpg

ZAGREB, 25. studenog 2009. (Hina) - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor rekla je danas u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti da u vrijeme gospodarske krize u središtu pažnje, još više nego prošlih godina, mora biti briga protiv nasilja nad ženama i svih oblika obiteljskog nasilja.

Kosor je na okruglom stolu u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama istaknula da su upravo u teškim vremenima žene žrtve nasilja. Naglasila je da se posebna pozornost treba posvetiti ženama, žrtvama ekonomskog nasilja, jer se ono vrlo često često odražava na ženama.

Naglasila je da će se, kao predsjednica vlade, osobito zauzimati za uklanjanje svih oblika diskriminacije žena, poglavito na tržištu rada. Uz to, zauzimat će se za uklanjanje diskriminacije i bilo kakvog oblika seksizma u javnom životu i u medijima. Istaknula je i da nitko u političkom životu ne može biti ugledan, cijenjen niti izabran ukoliko je obiteljski nasilnik.

Premijerka je naglasila da se obiteljsko nasilje tiče svih te da nitko nema pravo okrenuti glavu i praviti se da ne čuju vapaje žena i djece.

Pozvala je sudbenu vlast da još jednom na različitim razinama preispita što se može unaprijediti, jer presude dokazanim obiteljskim nasilnicima mogu biti putokaz kojim treba ići. "To su poruke ne samo obitelji, već i čitavom društvu", kazala je.

Upozorila je i na slučajeve silovanja u braku koje je teško dokazati u sudskom postupku. Izrazila je zadovoljstvo što je u proračunu za iduću godinu nisu smanjena sredstva za projekte borbe protiv nasilja nad ženama.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić zahvalio je premijerki Kosor što je, kao bivša ministrica u tom ministarstvu i saborska zastupnica, zaslužna da se to područje kroz pravnu regulativu rješeno na razini najbolje prakse zemalja EU.

Na okruglom stolu predstavnici više ministarstava i nevladinih organizacija upoznati su s pravcima razvoja institucionalnih i izvaninstitucionalnih oblika potpore žrtvama nasilja u obitelji te izradi nove Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama.



Pisane vijesti