Predsjednica Vlade na početku školske godine u školi na Turnju

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_pocetku_skolske_godine_u_skoli_na_turnju.jpg

KARLOVAC, 7. rujna 2009. (Hina) - Na današnjoj svečanosti u povodu početka školske godine u Osnovnoj školi "Turanj" u Karlovcu bili su nazočni predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, ministar obrane Branko Vukelić i njihovi suradnici.

Zaželjevši prvašićima dobrodošlicu u svijet izobrazbe i svim učenicima uspjeh u učenju, premijerka Kosor je rekla je da je ta škola među mnogobrojnima u Hrvatskoj izabrana za njezin posjet jer u njoj broj učenika raste, a ne opada. Školu ove školske godine pohađa 484 učenika. U posljednje tri godine svake se godine škola povećala za jedan razred.

Istaknula je kako - unatoč ukidanju besplatnih udžbenika - nitko bez njih neće ostati. Pozvala je i jedinice lokalne samouprave da se uključe u financiranje javnog prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola.

U izjavi za medije Kosor je, govoreći o mogućnosti da se smanji broj jedinica lokalne samouprave, rekla da je Ministarstvo uprave dobilo zadatak da načini "vertikalnu i horizontalnu analizu funkcioniranja lokalne samouprave, od izvornih prihoda, dijela koji dobivaju iz proračuna , te o povijesnim okolnostima pa će se nakon toga načiniti jasni kriteriji koji će vrijediti jednako za sve općine i gradove".

Ministar Fuchs najavio je u izjavi za novinare da će nacrt zakona o veleučilištima biti gotov do kraja mjeseca. Po njemu, svi će studenti moći studirati bez plaćanja školarine ako budu redovito studirali.

Za Hinu je izjavio da država "za redovito funkcioniranje zagrebačkog Sveučilišta" iz proračuna izdvaja milijardu i 200 milijuna kuna te kako je pitanje je li uopće potreban dodatni novac za školarine ili se besplatno studiranje može postići njegovom preraspodjelom.

U nastavku posjeta Karlovcu premijerka Kosor je obišla tvornicu oružja HS produkt



Pisane vijesti