Predsjednica Vlade na predstavljanju 2. izdanja Knjige osoba nestalih na području RH

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_predstavljanju_2_izdanja_knjige_osoba_nestalih_na_podrucju_rh.jpg

ZAGREB, 10. ožujka 2010. (Hina) - Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas na predstavljanju drugog izdanja "Knjige osoba nestalih na području RH" tijekom Domovinskog rata kako unatoč vremenu teške gospodarske krize u proračunu neće biti smanjeni izdaci potrebni za utvrđivanje istine o nestalim osobama "jer svaka obitelj ima pravo saznati istinu o svojim najmilijima".

"Upravo zbog toga što živimo u vremenu teške krize, što se svakodnevno borimo s krizom i govorimo da nema novca za ovo ili za ono, moram reći u ime Vlade - za procese traženja i identifikacije nikad neće ponestati novca. A ako bude potrebno, mi ćemo za ovu i sljedeću godinu ta sredstva i povećati", kazala je Kosor na predstavljanju u Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu.

Naglasila je da je upravo vrijeme krize, "kada se koncentriramo sami na sebe, na sve obiteljske probleme, na to kako ćemo preživjeti do sutra", vrijeme da se "pojačano misli na sve ove obitelji za koje je vrijeme stalo onog trenutka u kojem nisu znali što je s njihovim najmilijima".

Dodala je da će u razgovorima sa svojim kolegama u BiH i Srbiji pitanje pronalaska i identifikacije nestalih osoba otvoriti kao "pitanje svih pitanja".

Podsjetila je da se u početku tragalo za 18 tisuća osoba, a da je danas na popisu 1997 osoba i kazala kako je to "knjiga osoba koje tražimo i moramo naći i njihovim obiteljima odgovoriti o okolnostima i dostojno ih pokopati".

"Svaka obitelj koja traži da sazna istinu o svojim najmilijima, kao i sve osobe iz ove knjige imaju pravo na tu istinu. Imaju pravo da ih pronađemo, dostojno pokopamo, i imaju pravo da njihove obitelji konačno završe bolan i predug proces traženja i žalovanja", kazala je premijerka naglasivši da je zadaća svih ustrajati u tom procesu u kojem je "vrijeme neprijatelj i radi protiv svih".

Okupljene su pozdravili i ravnatelj Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić čije je ministarstvo, u suradnji s Hrvatskim Crvenim križom i Međunarodnim odborom Crvenog križa (ICRC) i objavilo knjigu, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Nenad Javornik, te voditeljica Operacija za sjevernu Ameriku, zapadnu, srednju i jugoistočnu Europu ICRC-a Barbara Hintermann.

Hintermann je apelirala na sve vlasti u regiji da povećaju svoje napore i sredstva da se ubrza tempo utvrđivanja istine o nestalim osobama jer, kako je rekla, obitelji ne mogu čekati "budući da ih godine sustižu".



Pisane vijesti