Predsjednica Vlade na prijemu u povodu pravoslavnog Božića

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_prijemu_u_povodu_pravoslavnog_bozica.jpg

Predsjednik Republike Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks danas su, kao gosti tradicionalnog prijema Srpskog narodnog vijeća (SNV) u povodu pravoslavnog Božića, istaknuli važnost i zalaganje srpske zajednice i njezine politike za unaprjeđenje manjinskih prava, a time, suglasni su, i za razvoj demokracije hrvatske države i društva.

Predsjednik Josipović naglasio je kako Hrvatska, ulaskom u EU, mora sačuvati svoj nacionalni identitet, ali istovremeno i nacionalni identitet manjina, u prvom redu srpske, koja je svojoj kulturom, znanošću, obrazovanjem odigrala bitnu ulogu u stvaranju hrvatskog nacionalnog identiteta.

Hrvatska, rekao je, mora biti uzor u poštivanju ljudskih i manjinskih prava, jer i hrvatska povijest, ustvrdio je, pokazuje da odnosi između većinskog i manjinskih naroda određuju sudbinu zemlje. "Borba za ljudska prava je borba za pravedniju Hrvatsku", poručio je Josipović.

Napomenuo je da su njegov ured i Vlada, kao sukreatori vanjske politike, u prošloj godini puno učinili na poboljšanju odnosa sa susjedima, "otvorili nove puteve i, bez obzira na probleme, otvorili put njihovu rješavanju", posebno, a u čemu ističe velik doprinos srpske manjine, u rješavanju pitanja koja su proistekla iz Domovinskog rata i koja su donedavno opterećivala odnose između Hrvata i Srba.

"Vjerujemo da ova generacija političara može ta pitanja zatvoriti i ne ostaviti ih za buduće generacije, kojima bi to bilo puno teže. Otvaramo vrata suradnji i povjerenju i nepovratno te odnose činimo boljima", kazao je.

Osvrčući se na poruku svoga domaćina, predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, da ne zna kako je to biti predsjednik države, Josipović je rekao kako ta dužnost nije laka, ali je časna, "tim prije što pravedno društvo jest cilj za koji imam suputnike u SNV-u i članovima srpske zajednice".

Predsjednik je istaknuo da je prošla godina bila teška, posebno za velik broj građana koji je snažno osjetio sve negativne posljedice krize, ali i prijelomna zbog "dramatičnog" približavanja Europskoj uniji te snažnoj borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala koja Hrvatsku, ustvrdio je, približava pravednom društvu.

U isto je uvjerena i premijerka Kosor, također prošlu godinu ocijenivši iznimno teškom, ali i u kojoj su, ističe, udareni temelji da velik posao koji treba odraditi u ovoj godini bude odrađen na zadovoljstvo svih građana.

Ponovila je kako očekuje da će u proljeće biti zatvorena sva pregovaračka poglavlja, kako bi Hrvatska sredinom godine i završila pregovore s EU, te, kao i Josipović, naglasila čvrstu opredijeljenost Hrvatske da na euroatlantskom putu pomogne susjedima u regiji.

Vlada je u važnom poslu, naglasila je, imala snažnu potporu političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj, u prvom redu SDSS-a kao člana vladajuće koalicije. Posebno se na potpori zahvalila Pupovcu, koji je, kazala je, i nju osobno i Vladu podupirao da budu odlučniji i hrabriji u teškim i osjetljivim poslovima.

Premijerka u 2011. očekuje i bitan iskorak u gospodarskom oporavku Hrvatske, smanjenju nezaposlenosti i rastu standarda građana, ali i da se jednakom žestinom i beskompromisnošću nastavi borba protiv korupcije, jer je ta borba, naglasila je, borba za temeljna ljudska prava. "U toj borbi nitko se ne smije umoriti, posustati i uplašiti se", poručila je.

"Želim da božićno vrijeme bude vrijeme koje će nas dodatno ohrabriti da budemo bolji, da se više uvažavamo i s više razmijevanja", poručila je okupljenima i pravoslavnim vjernicima poželila sretan Božić uz tradionalnu čestitku "Hristos se rodi".

Pravoslavni je Božić u ime Sabora čestitao potpredsjednik Vladimir Šeks, ističući da je upravo Božić vrijeme kada se više nego ikada ponavlja stara istina da je kvaliteta hrvatsko-srpskih odnosa, kako za prve i druge Jugoslavije tako te nakon raspada bivše države, odlučna i presudna za stabilnost Hrvatske i njezinu demokraciju.

Prošla je godina, naglasio je, i protekla u stalnom unaprjeđivanju i razvijanju tih odnosa i na zalaganju srpske zajednice za što većim doprinosom demokratizaciji Hrvatske, također pohvalivši Pupovčev i angažman njegove stranke SDSS-a u tom smislu.

SDSS-ovi su zastupnici, istaknuo je, u 2010. odigrali značajnu ulogu u ostvarenju ciljeva koji su zacrtani u Ustavu, u prvom redu vezanih uz ljudska i manjinska prava te jednakost svih građana pred zakonom.



Pisane vijesti