Predsjednica Vlade na svečanosti dodjele nagrada školama i jedinicama lokalne i područne samouprave

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_svecanosti_dodjele_nagrada_skolama_i_jedinicama_lokalne_i_podrucne_samouprave.jpg

ZAGREB, 17. studenog 2009. (Hina) - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uručila je danas u Zagrebu godišnje nagrade Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za volonterstvo osnovnim i srednjim školama, a predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić uručio je godišnje nagrade za sudioničku demokraciju jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Čestitajući nagrađenima premijerka je istaknula da je vlada proteklih godina davala i materijalnu potporu razvoju civilnoga društva te da je lani iz državnog proračuna dodijeljeno više od 630 milijuna kuna, a 2003. bilo je isplaćeno 17 milijuna kuna.

Poručila je da "treba stvarati ozračje u kojem će volontiranje, potpora i pomoć drugima biti cijenjeni i stavljeni na pravo mjesto".

Sigurno će sljedeće godine pomalo krenuti nabolje i u gospodarstvu, ali "bez nade, bez ljudske potpore, ljudskog poticaja, bez novih ideja", kako je rekla, "puno ćemo teže svladati teškoće u kojima se nalazimo".

Dodala je da je zato donesen i Zakon o volonterstvu, koji još "nije prodisao punim plućima", te je pozvala sva ministarstva da ponajprije pruže priliku učenicima i studentima koji žele volontirati i davati sebe za opće dobro.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić istaknuo je kako je nužno upoznati djecu i mladež s vrijednostima volontiranja te osigurati model institucionalnog priznavanja takvog rada kao preduvjeta za dugoročni razvoj kulture.

Nagradu "Škola - prijatelj zajednice" premijerka Kosor uručila je predstavnicima nagrađenih osnovnih i srednjih škola - osnovnim školama "Vojnić", "Đuro Pilar" iz Slavonskoga Broda, "Donji Kraljevec", "Belvedere" iz Rijeke i "Ante Starčević" iz Viljeva, te srednjim školama - X. gimnaziji "Ivan Supek" iz Zagreba, Gimnaziji "Karlovac", Obrtničkoj školi iz Koprivnice, Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka i Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji.

Luka Bebić uručio je nagradu "Zajedno za bolje" najuspješnijim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave - Općini Belici, gradu Koprivnici i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Cvjetana Plavša-Matić zahvalila je vladi i Htvarskome saboru na potpori, a gošća današnje svečanosti u Muzeju "Mimara" bila je i ugledna američka stručnjakinja dr. Carolyn Lukensmeyer, članica savjetničkog tima američkoga predsjednika Baracka Obame.



Pisane vijesti