Predsjednica Vlade: novi ZOR neće ukinuti sva stečena radnička prava

ZAGREB, 19. svibnja 2010.(Hina) - Premijerka Jadranka Kosor danas je kazala kako su nužne određene restrikcije vezane uz kolektivne ugovore, ali i odbacila tvrdnju SDP-ovca Željka Jovanovića da vlada kroz novi Zakon o radu namjerava ukinuti sva stečena radnička prava.

Jovanović je premijerku optužio da je potpisujući kolektivni ugovor s javnim i državnim službenicima obmanula radnike i sindikate, jer im kroz zakonske izmjene namjerava ukinuti sva stečena prava.

"Vrijedi li Vaš potpis išta", pitao je Jovanović.

Kosor mu je odgovorila da su kolektivni ugovori sklapani dok je bilo više novca te da je kriza promijenila situaciju.

Odbacila je, međutim, tvrdnju o ukidanju svih stečenih prava. "To je čista neistina, koju odlučno demantiram. Dapače, mnoga prava ostaju na snazi, a određene restrikcije nužne su da bismo osnažili gospodarstvo za ulazak u EU", rekla je premijerka.

Jovanovića je optužila za demagogiju, podsjetivši da je SDP-ova vlada otpuštala ljude u MUP-u te smanjila prava branitelja i rodilja.

Danijela Mondekara (SDP) zanimalo je što točno radi premijerkin savjetnik Davor Stier, kolika mu je plaća i u kojoj valuti.

Na Mondekarovo spominjanje da je Stier "bio štovatelj ustaškog režima", Kosor je uzvratila da bi se slično moglo reći i za neke visoke dužnosnike koji su pjevali neke pjesme, poput bivšeg predsjednika Republike.

Kazala je da je Stier posebni izaslanik premijerke, koji sudjeluje u radu pregovaračkog tima, ali i u brojnim sastancima vezanim za ulazak Hrvatske u EU, pa i da je odradio ogroman posao na postizanju arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Kazala je da Stier radi sve što vlada zaključi da je nužno i da za to prima plaću od 24 tisuće kuna.

Mondekaru je, međutim, sporno što je Stier javno kazao da plaću prima u eurima, iako mu je radno mjesto u Zagrebu. "To je kupovanje političke odanosti za novac poreznih obveznika", ustvrdio je Mondekar.

Kosor je odbacila i tvrdnje Nenada Stazića (SDP) da je Ministarstvo zdravstva ukinulo zagrebačke bolnice.

"Kada ćete ukinuti tog ministra zdravstva i razveseliti sve hrvatske građane", upitao je Stazić premijerku, ustvrdivši da je zbog "neshvatljive tvrdoglavosti i inata ministra Darka Milinovića donesen zakon zbog kojeg je rođeno 93 djece manje nego lani".

Ustvrdio je da je ministar ukinuo i besplatno dopunsko osiguranje za brojne građane, bolnice u Zagrebu te rodilišta u Makarskoj i Sinju.

Kosor je uzvratila da bolnice nisu ukinute, nego da su spojene uprave, kako bi se smanjili troškovi i omogućilo zapošljavanje više od 150 medicinskih sestara, radi bolje skrbi za pacijente.



Pisane vijesti