Predsjednica Vlade održala predavanje na Sveučilištu Johns Hopkins

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_odrzala_predavanje_na_sveucilistu_johns_hopkins.jpg

WASHINGTON,25. svibnja 2010.(Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor, koja boravi u dvodnevnom službenom posjetu Sjedinjenim Državama, u utorak je na Školi za napredne međunarodne studije (SAIS) sveučilišta John Hopkins u Washingtonu održala predavanje na temu "Uloga Hrvatske u promicanju euro-atlantske perspektive jugoistočne Europe".

Izražavajući ponos i zadovoljstvo zbog ulaska Hrvatske u NATO savez 2009., čime je ostvaren jedan od od hrvatskih strateških ciljeva, Kosor je u govoru istaknula spremnost Hrvatske da "učini sve što je u njezinoj moći" kako bi i njezini susjedi u jugoistočnoj Europi dobili perspektivu ulaska u euroatlantsku zajednicu demokracija, u NATO i EU.

Naglasila je da se ta potpora susjedima "ne temelji na bilo kakvoj ideologiji, ponajmanje na propaloj ideologiji jugoslavenskoga povezivanja", niti je odraz osjećaja za političku korektnost u međunarodnim odnosima, već je ona "iskrena i trajna jer je temeljena i na hrvatskim nacionalnim interesima".

"Za Hrvatsku je važno imati stabilno i prosperitetno susjedstvo, te zajedno sa SAD-om i ostalim saveznicima u Sjevernoj Americi i Europi pomoći jugoistočnoj Europi, svakoj pojedinoj zemlji u regiji, na putu prema EU i NATO", naglasila je Kosor.

U tom je kontekstu istakla snažno zalaganje Hrvatske da nakon Crne Gore i BiH bude primljena u Akcijski plan NATO-a za članstvo (MAP), o čemu je razgovarala s predsjednikom Barackom Obamom u Pragu i danas će na sastanku s potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

Dodala je kako smatra da vrata NATO-a moraju ostati otvorena i za Srbiju, koja već sudjeluje u aktivnostima Jadranske povelje i može koristiti instrumente Partnerstva za mir. Hrvatska će, također, nastaviti podupirati euroatlantsku budućnost Kosova i Makedonije, dodala je.

Govoreći o važnosti snažnih transatlantskih odnosa i ulozi širenja NATO u istočnoj Europi za širenje područja mira i sigurnosti koji prati politička stabilnost, demokracija i gospodarski napredak, Kosor je govorila o promjenama koje je proces integracija potakao u Hrvatskoj.

"Proslavili smo prvu godišnjicu članstva u NATO-u i ušli smo u završnicu pregovora s Europskom unijom, a istovremeno ostajemo posvećeni ulozi promicatelja stabilnosti u jugoistočnoj Europi", naglasila je.

Hrvatske je premijerka također govorila o sudjelovanju Hrvatske u operaciji NATO u Afganistanu, te u drugih 14 mirovnih misija diljem svijeta.

Ona istaknula i da Hrvatska prolazi kroz "do sada najrigoroznije pregovore za članstvo u EU" te da pokazuje spremnost i sposobnost u rješavanju svih obveza vezanih uz proces pregovora.

Odala je priznanje SAD-u za "potporu politici hrvatske Vlade temeljenu na tri ključna stupa: završetak pregovora s EU, jačanje pravne države kroz beskompromisnu borbu protiv korupcije i odlučna implementacija Programa gospodarskog oporavka".

Predavanje premijerke Kosor privuklo je znatan interes studenata i profesora sveučilišta John Hopkins, predstavnika diplomatskog zbora, članova hrvatske zajednice u Washingtonu i drugih.



Pisane vijesti