Predsjednica Vlade otvorila konferenciju "Financiranje kompanija u krizna vremena"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_otvorila_konferenciju_financiranje_kompanija_u_krizna_vremena.jpg

ZAGREB, 23. veljače 2010. (Hina) - Premijerka Jadranka Kosor istaknula je na današnjem otvaranju 2. Private Equity konferencije u Jugoistočnoj Europi da je Vlada osigurala milijardu kuna za privlačenje fondova rizičnog kapitala u Hrvatsku.

Vlada nastoji u sklopu mjera za izlazak iz krize osigurati povoljno okruženje za ulaganja, uključujući i fondove rizičnog kapitala koji mogu biti važni pokretači ekonomskog razvoja, jer doprinose otvaranju novih i očuvanju postojećih radnih mjesta, većem ulaganju u istraživanje i razvoj, te jačanju izvoza, rekla je Kosor na konferenciji.

Hrvatska je dosad imala malo uspjeha u privlačenju takvih oblika ulaganja pa je Vlada prošlog mjeseca donijela odluku o osnivanju fondova za gospodarsku suradnju s ciljem poticanja razvoja private equity i venture capital tržišta.

Vlada intenzivno radi i na stvaranju uvjeta za privlačenje drugih oblika investicija, prvenstveno izravnih stranih ulaganja, a tome bi trebali pridonijeti skori završetak pregovora o ulasku Hrvatske u EU i odlučna borba protiv korupcije, naglasila je premijerka Kosor.

Nadam se da ćemo do kraja godine završiti pregovore za ulazak u EU, a hrvatski zakonodavno-regulatorni okvir već je gotovo potpuno prilagođen zakonodavnoj stečevini EU-a, rekla je Kosor dodajući kako Hrvatska mora biti spremna da nakon ulaska u EU povuče sredstva iz financijskog paketa "teškog" 3,5 milijardi eura.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač predstavio je Vladinu odluku o osnivanju fondova za gospodarsku suradnju, kojima bi se trebalo olakšati financiranje poduzetništva u uvjetima krize i recesije.

Emil Tedeschi pozdravio je tu inicijativu u ime Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), podsjetivši kako mu je u početku poduzetničkog djelovanja bilo teško pronaći bilo kakve izvore finaciranja jer su mu svi odgovarali - "nabavi ti prvi milijun, a onda ćemo se i mi uključiti".

"Ohrabrimo poduzetnike i rizični kapital i zaplešimo taj tango zajedno", poručio je Tedeschi čija je Atlantic Grupa upravo objavila da je lani povećala neto dobit za 24 posto.



Pisane vijesti