Predsjednica Vlade otvorila novouređene odjele Petrove bolnice

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_otvorila_novouredene_odjele_petrove_bolnice.jpg

ZAGREB, 18. travnja 2011. (Hina) - Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, poznatija kao Petrova bolnica, obilježava 90 godina postojanja te je tim povodom predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila novouređene odjele za babinjače i novorođenčad te pustila u rad nove uređaje - linearni akcelerator (LA) i CT simulator za liječenje malignih bolesti.

Predstojnik Klinike prof. Slavko Orešković rekao je na prigodnoj svečanosti kako je u obnovu odjela, kroz koje godišnje prođe više do 3.000 rodilja i djece, uloženo osam milijuna kuna te da je nabava LA i CT-a stajala 37 milijuna kuna. Riječ je, kazao je predstojnik, o vrhunskoj radiološkoj opremi koja je nužna za liječenje ginekološkog raka, od kojega se u toj ustanovi liječi polovica oboljelih žena iz cijele Hrvatske.

Orešković navodi kako je vlada u posljednje dvije godine u tu najveću ustanovu u porodništvu i ginekologiji uložila 70 milijuna kuna.

Čestitajući djelatnicima klinike 90. obljetnicu, predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je kako je i sama u njoj doživjela neke od najsretnijih dana, te je jako veseli svako poboljšanje zdravstvene skrbi o majkama i djeci te ženama čije je zdravlje ugroženo.

Premijerka je naglasila kako vlada u posljednje dvije godine, od kako joj je na čelu, posebno vodi brigu o pronatalitetnoj politici. U proračunima 2009., prošle i za ovu godinu, nisu dirana sredstva za pronatalitenu politiku, pa vlada za dječji doplatak i porodiljne naknade izdvaja godišnje 4 milijarde kuna, kazala je Kosor.

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je kako je podatak da je vlada u dvije godine u javno zdravstvo uložila 10 milijardi kuna najbolji odgovor onima koji je prozivaju da nedovoljno ulaže u javno zdravstvo. Također je podsjetio kako je stari LA u Petrovoj bio star 36 godina.

Ravnatelj KBC Zagreb akademik Željko Reiner naveo je pak da je vlada u ovim teškim vremenima u tu najveću hrvatsku bolnicu u posljednje dvije godine uložila 521 milijun kuna, od čega 168 milijuna samo u opremu.

Klinika za ženske bolesti i porode najveća je i najstarija ustanova te djelatnosti u Hrvatskoj. Osnovana je 1921. godine i od tada je vodeći stručni, znanstveni i edukacijski centar koji skrbi o zdravlju žena i novorođenčadi kao i o zaštiti i liječenju od malignih bolest u žena.



Pisane vijesti