Predsjednica Vlade otvorila zdravstveno-savjetodavni simpozij Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/785predsjednica_vlade_otvorila_zdravstveno_savjetodavni_simpozij_udruge_100_tnih_hrvatskih_ratnih_vojnih_invalida_i_skupine.jpg

VARAŽDINSKE TOPLICE, 27. kolovoza 2010. (Hina) - Osmi znanstveno-savjetodavni simpozij Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine (HRVI) počeo je danas u Varaždinskim Toplicama u nazočnosti pokroviteljice predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor.

Glavna tema skupa je zdravstveno stanje 100-postotnih invalida, rekao je otvorivši skup predsjednik Udruge najtežih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški. Istaknuo je da su zdravstveni problemi te skupine stradalnika Domovinskog rata s godinama sve veći te da udruga zato želi pokrenuti razne projekte pomoći svojim članovima.

"Želimo izvući te ljude iz kuće kroz razne oblike rehabilitacije i druženja", rekao je Glogoški i kao primjer spomenuo liječenje u barokomorama i projekt rekreacijskoga centra Krvavica pokraj Baškog Polja. Zahvalio je vladi i mjerodavnom ministarstvu na pomoći i razumjevanju za rad te udruge i njezinih članova.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekao je da je ova vlada u svom mandatu uspješno provela svoje obveze prema najtežim invalidima, ističući dobru suradnju s udrugom i spremnost na nastavak te suradnje.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor zahvalila je najtežim invalidima Domovinskog rata na njihovu doprinosu i stvaranju samostalne Hrvatske dodavši da danas mnogi zaboravljaju te činjenice i njihov doprinos.

Napomenula je da se proračunska sredstva namijenjena hrvatskim braniteljima najčešće odnose na stradalnike Domovinskog rata, tj. na invalide koji imaju svoja posebna prava. Rekavši da neki misle da i tu treba štedjeti Kosor je dodala da su braniteljske mirovine i mirovine ratnih vojnih invalida već smanjene za deset posto.

Premijerka je istaknula da su invalidi pokazali razumjevanje za situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi, dodajući da se u javnosti često koristi sintagma lažni invalidi dodavši da se time vrijeđaju oni pravi. Poručila je neka svatko tko zna za nekoga lažnog invalida to obvezno prijavi Uskoku i DORH-u.

Nakon svečanog otvaranja skup je nastavljen raznim stručnim predavanjima koja se bave problemima zdravstvene skrbi za najteže invalide Domovinskog rata.



Pisane vijesti