Predsjednica Vlade poželjela vatrogascima što manje posla u požarnoj sezoni

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_pozeljela_vatrogascima_sto_manje_posla_u_pozarnoj_sezoni.jpg

ZAGREB, 5. svibnja 2010. (Hina) - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor danas je, u povodu Dana sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca, primila izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice, poželivši svim vatrogascima što manje posla u predstojećoj požarnoj sezoni.

"Želim vam da ova sezona bude mirna i dobra, da imate što manje posla", poručila je premijerka vatrogascima, ističući da će njezina vlada i dalje financijski, zakonski i na svaki drugi način pomagati vatrogastvo.

Naglasila je i da je vlada otvorena da u izmjene Zakona o vatrogastvu unese sve mjere koje će vatrogascima olakšati posao te njihov rad učiniti učinkovitijim i sigurnijim. "Gradit ćemo zakonski i svaki drug okvir za vaš uspješan rad", poručila je.

Premijerka Kosor prisjetila se tragedije na Kornatima u kolovozu 2007. kada je poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, a preživio samo jedan uz teške ozljede. "U mislima smo s njima, da se nikada ništa slično više ne ponovi", kazala je.

Svim je vatrogascima čestitala Dan sv. Florijana, zahvalivši im na "nesebičnom davanju u očuvanju Hrvatske".

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader premijerki je poklonio statuu sv. Florijana, zahvalivši i njoj i vladi što i u vrijeme krize pokazuju senzibilitet prema vatrogastvu, ne štedeći, nego i dalje financijski i opremom snažeći vatrogasne postrojbe.

Izvijestio je da zajednica okuplja 58.000 dobrovoljnih vatrogasaca u 1800 društava te 2600 profesionalaca podijeljenih u 63 vatrogasne postrojbe, a ukupno joj članstvo čini čak 150 tisuća ljudi.

Izrazio je zadovoljstvo spremnošću vlade da kroz zakonske izmjene uskladi radno vrijeme vatrogasaca, kako se, istaknuo je, ne bi događalo da vatrogasci nakon osmosatnog radnog vremena odlaze kući. Zauzeo se i da se zakonom utvrdi da glavni vatrogasni zapovjednik i njegov uži sastav budu dio Hrvatske vatrogasne zajednice.

"Siguran sam da možemo odgovoriti na sve zadaće i savladati svaki izazov koji donosi vatrena stihija", poručio je Sanader.



Pisane vijesti