Predsjednica Vlade predala 59 automobila stopostotnim HRVI 1. kategorije

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_predala_59_automobila_stopostotnim_hrvi_1_kategorije.jpg

ZAGREB, 29. studenog 2010. (Hina) - Predsjednica vlade Jadranka Kosor predala je danas ključeve 59 osobnih automobila vrijednih više od pet milijuna kuna stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima 1. kategorije, na svečanosti na Zagrebačkom velesajmu, poručivši im da je njihova žrtva ugrađena u temelje današnje slobodne, demokratske i europske Hrvatske.

Najavila je da će se vlada i u idućoj godini skrbiti za ratne vojne invalide u skladu sa zakonom o pravima hrvatskih branitelja, da je za to osiguran novac u proračunu i da će to biti trajna obveza budućih vlada i Hrvatskog sabora, podsjetivši da je za kupnju vozila najtežim ratnim vojnim invalidima od 2004. vlada osigurala 91 milijun kuna.

Navevši kako je bilo vremena kad se ta obveza i nije poštovala, Kosor je istaknula kako ratni vojni invalidi ponovno imaju mjesto koje im pripada. Pokazali ste hrabrost i odlučnost u borbi za obranu Hrvatske na poziv prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana kojeg se s ponosom sjećamo kao i svih onih koji su u toj borbi dali svoje živote, rekla je Kosor.

Hrvatska je danas punopravna članica NATO-a i uskoro završavaju pristupni pregovori s EU-om pa bi Hrvatska trebala postati 28. članicom Unije, istaknula je premijerka zahvalivši braniteljima bez čijeg doprinosa, kako je rekla, ne bi bilo moguće ostvariti te strateške ciljeve.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekao je da je ove godine stopostotnim ratnim vojnim invalidima prve kategorije predano ukupno 147 vozila vrijednih 13 milijuna kuna te da je na njih 55 izvedena posebna prilagodba vrijedna više od 500 tisuća kuna.

Podsjetio je da su od 2004. predana ukupno 624 vozila vrijedna više od 90 milijuna kuna te najavio da će njegovo ministarstvo i u idućoj godini nastaviti ispunjavati obveze u skladu sa zakonom o pravima hrvatskih branitelja.

U ime stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida zahvalio je predsjednik njihove udruge Đuro Glogoški, rekavši kako neki danas "kukuriču" da će smanjiti braniteljska prava za 20 posto kad dođu na vlast, zaboravljajući kako je bilo kad su branitelji davali dijelove svoga tijela za slobodnu Hrvatsku. Ovih dana je u Hrvatskoj popularno jesti kruh i sol, valjda bi htjeli da branitelji to jedu, organiziraju se banketi za 300 ljudi, a štedi se na braniteljima, kazao je Glogoški, izrazivši punu braniteljsku potporu premijerki Kosor u borbi protiv korupcije i kriminala.



Pisane vijesti