Predsjednica Vlade pustila u rad Regionalni vodoopskrbni sustav Zadarske županije

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_pustila_u_rad_regionalni_vodoopskrbni_sustav_zadarske_zupanije.jpg

ZADAR, 18. srpnja 2011. (Hina) - Za današnjeg posjeta Zadarskoj županiji predsjednica vlade Jadranka Kosor, na crpnoj postaji "Grgurice" u zadarskom zaleđu, otvorila je istočni pravac županijskoga Regionalnog vodoopskrbnog sustava.

Puštanjem u rad 12 kilometara duga magistralnog cjevovoda od crpne postaje Grgurice do vodospreme u Zemuniku Gornjem stekli su se svi preduvjeti za opskrbu vodom brojnih kućanstava u mjestima zadarskoga zaleđa, i to u općinama Posedarje, Zemunik Donji i Škabrnja te gradu Benkovcu.

"Voda znači život, a onda i nove mogućnosti za ove ljude i ova mjesta", istaknula je premijerka Kosor, dodavši da i ovaj projekt ima veze s jačanjem hrvatskoga gospodarstva.

Vlada je u istočni županijski vodoopskrbni pravac uložila oko 160 milijuna kuna. Još 20 milijuna kuna uložit će se ove godine u nastavak istočnog pravca, nizvodno od Zemunika, u sustav Polačkog bazena još 2,3 milijuna kuna, a ukupno u cijeloj Hrvatskoj u vodoopskrbni sustav i u ovim teškim vremenima bit će uloženo više od 351 milijun kuna, rekla je premijerka Kosor.

Direktor zadarskog "Vodovoda" Hrvoje Patrk rekao je kako je to je sigurno najvrjedniji projekt zadarskoga "Vodovoda" od 2005. do danas. Samo je u zadnju dionicu od Grgurica do Zemunika Gornjeg uloženo oko 80 milijuna kuna, dodao je.

Današnjim danom počinje raditi crpna postaja Grgurice i vodosprema u Zemuniku Gornjem što omogućuje stavljanje u uporabu suvremenih mjesnih vodovodnih mreža Podgradine, Zemunika Gornjeg, Škabrnje, Ruplja, Suhovara i Prkosa. Slijede radovi na dijelu cjevovoda nizvodno od Zemunika prema Debeljaku, Gorici, Glavici i Raštanima, rekao je direktor "Vodovoda" Patrk.

Premijerka Kosor je na svečanosti, na kojoj su bili i brojni uzvanici, predstavnici Hrvatskih voda, grada Zadra i županije te načelnici općina i gradova u zadarskom zaleđu, uputila veliki pozdrav hrvatskim braniteljima, podsjetivši kako je upravo iz Grgurica počela Maselnička akcija.

"Da nije bilo hrvatskih branitelja koji su se odazvali na poziv prvog predsjednika Franje Tuđmana u obranu Domovine, ni mi danas ne bismo imali Hrvatsku, niti bismo imali o čemu pregovarati. To su činjenice koje pozivaju na zajedništvo te da budemo bolji i pametniji", poručila je premijerka Kosor.

Podsjetivši na novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, dodala je: "Vlada se skrbi i za najosjetljivije skupine društva, pa tako i one koji su ulagali, a cijelo su vrijeme živjeli u neizvjenosti. Omogućit ćemo legalizaciju oko 150 tisuća objekata u Hrvatskoj, a takvih je puno i u zadarskom zaleđu. I takvi će objekti biti priključeni na buduće mjesne vodovodne mreže i to će dati novu kvalitetu života ovome kraju."

Nakon svečanosti predsjednica vlade Jadranka Kosor sa suradnicima položila je vijenac i zapalila svijeću pod spomenik poginulima u Masleničkoj akciji "Pod zelenim hrastom".



Pisane vijesti