Predsjednica Vlade s kineskim veleposlanikom Lianqiem

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor primila je danas u Banskim dvorima u oproštajni posjet veleposlanika Narodne Republike Kine Wua Lianqia.
Veleposlanik Lianqi prenio je pozdrave kineskog predsjednika vlade Wena Jiabaoa i izrazio zahvalnost na izraze sućuti u povodu potresa u kineskoj provinciji Qinghai. Predsjednica Vlade još je jednom izrazila duboku sućut i dodala da će hrvatska vlada učiniti sve da pomogne kineskom narodu da prevlada poteškoće.
U današnjem razgovoru potvrđeni su prijateljski odnosi između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, kao i prijateljstvo između dva naroda. Premijerka Kosor zahvalila je veleposlaniku Lianqiu na svemu što je učinio na još čvršćem povezivanju naše dvije zemlje.
Potvrdila je da su također posjeti visokih dužnosnika jedne i druge zemlje pridonijeli jačanju tih odnosa i izrazila veliko zadovoljstvo posjetom kineskog predsjednika Hu Jintaoa Hrvatskoj.
Veleposlanik Lianqi kazao je da Kina u Hrvatskoj, koja je jedan od najvažnijih čimbenika stabilnosti u jugoistočnoj Europi, vidi snažnog partnera i izrazio uvjerenje da će Hrvatska nakon ulaska u EU biti pozitivan faktor u unapređenju odnosa između Kine i Europe.
Razgovaralo se i o jačanju gospodarske suradnje, prije svega o infrastrukturnim projektima i turizmu kao nezaobilaznoj gospodarskoj grani.




Pisane vijesti