Predsjednica Vlade s ministrom vanjskih poslova Slovačke Republike

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor primila je danas u Banskim dvorima ministra vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčaka.

Na sastanku je naglašena odlična bilateralna suradnja bez otvorenih pitanja u svim aspektima između dvije prijateljske zemlje.

Ministar Lajčak izrazio je predsjednici Vlade Kosor punu potporu Republike Slovačke u procesu hrvatskog pristupanja Europskoj uniji te ponudio pomoć i suradnju u svim pitanjima koja se nalaze pred Hrvatskom u tom kontekstu, kao što je priprema za referendum te priprema mehanizama za korištenje europskih fondova.

Zahvalivši na potpori predsjednica Vlade Jadranka Kosor govorila je o velikom napretku koji je Hrvatska učinila u procesu pregovora i prilagodbe europskim standardima, te kazala kako se nada da će se pregovori tehnički dovršiti do kraja ove godine.

Bilo je riječi i o nedavno održanoj Konferenciji na Brdu kod Kranja, koja je ocijenjena kao dobar poticaj regionalnoj suradnji, a ministar Lajčak čestitao je Vladi Republike Hrvatske na velikom poslu i velikoj pomoći koju je Hrvatska svojim susjedima pružila prijevodom pravne stečevine Europske unije. Također, razgovaralo se i o Arbitražnom sporazumu između Hrvatske i Slovenije.

S obzirom da Slovačka od 1. srpnja preuzima predsjedanje Višegradskom skupinom, iskazana je i puna potpora nastavku suradnje kroz format V4 + Republika Hrvatska, kojeg treba koristiti i dalje kao još jedan dobar mehanizam regionalne suradnje.

Predsjednica Vlade Kosor i ministar Lajčak razgovarali su i o mogućnostima produbljenja gospodarske suradnje, posebno u području energetike i turizma.



Pisane vijesti