Predsjednica Vlade s predsjednikom mađarske Nacionalne skupštine

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Nacionalne skupštine Republike Mađarske Pálom Schmittom.

Tom prigodom premijerka Kosor čestitala je Pálu Schmittu na izboru za novog Predsjednika Republike Mađarske. Zahvalila je na kontinuiranoj mađarskoj potpori u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Posebno važnim ocijenila je mađarsku pomoć u obliku razmjene znanja i iskustava u korištenju fondova EU.

Otvaranjem preostala tri poglavlja pregovora Hrvatska je ušla u samu završnicu procesa i očekujemo da ćemo tehnički dio pregovora završiti do kraja ove godine. Premijerka Kosor izrazila je uvjerenje da ćemo na tom putu i dalje moći računati na potporu nove mađarske vlade, posebno u vrijeme mađarskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2011. kada bismo željeli potpisati Ugovor o pristupanju RH Europskoj uniji.

Predsjednik Nacionalne Skupštine Pál Schmitt izrazio je zadovoljstvo odnosima između Hrvatske i Mađarske za koje je kazao da su primjer dobrosusjedskih odnosa. Također rekao je da još ima prostora za jačanje gospodarske suradnje, s čime se premijerka Kosor složila i ovom prigodom pozvala mađarske turiste na Jadran.

Pál Schmitt posebno se osvrnuo na napore koje premijerka Kosor ulaže u jačanje hrvatskog gospodarstva te u pregovorima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, naglasivši premijerkinu odvažnost u tom procesu.

I premijerka Kosor i predsjednik Nacionalne skupštine Schmitt izrazili su zadovoljstvo što se prilikom Schmittovog posjeta u okviru parlamentarne suradnje između Hrvatske i Mađarske i korištenja fondova EU-a, svečano obilježava završetak uspješnog provođenja „twinning light“ projekta prilagodbe Hrvatskog sabora funkcioniranju unutar EU.

Na današnjem sastanku istaknuto je da su zajedničke sjednice Vlada dokazale veliku političku i gospodarsku važnost, ne samo za naše dvije države, već i za regiju u cjelini te je izraženo zadovoljstvo uzajamnom visokom razinom zaštite nacionalnih manjina.



Pisane vijesti