Predsjednica Vlade s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_s_predstavnicima_udruga_iz_domovinskog_rata.jpg

ZAGREB, 28. lipnja 2011. (Hina) - Predsjednica vlade Jadranka Kosor primila je danas predstavnike udruga iz Domovinskog rata u povodu 20. obljetnice hrvatske neovisnosti i završetka pregovora Hrvatske s Europskom unijom i zahvalila im na njihovim zaslugama u obrani i oslobođenju Hrvatske, ali i na potpori tijekom pregovora za ulazak u EU.

"Hrvatski branitelji svojom su ljubavlju prema domovini, hrabrošću i mudrošću napravili ono što su generacije Hrvata sanjale", rekla je Kosor, podsjetivši na iznimno težak i zahtjevan put u proteklih 20 godina, od nametnutog rata, nenadoknadivih gubitaka te brige o prognanicima i izbjeglicama, do obnove Hrvatske i njezinog gospodarstva te završetka pregovora s EU.

Po njezinim riječima, trebalo bi uvijek glasno govoriti o doprinosu hrvatskih branitelja, osobito onih koji su dali svoje živote, jer je on nemjerljiv i utkan u završetak pregovora.

"Završetkom pregovora završava teži dio naše povijesti, a na simboličnoj razini to je bila posljednja bitka Oluje u kojoj smo pokazali hrabrost i umijeće", ocijenila je.

Kosor je podsjetila i na potporu branitelja u teškim trenucima pregovaranja s EU, ponajprije kada se rješavao problem sa Slovenijom i deblokadom pregovora. "Da vlada tada nije imala potporu braniteljskih udruga, teško da bismo taj posao obavili", istaknula je.

Najavila je da će se u petak javnosti dati na uvid sve ono što je bilo važno u pregovorima s EU i što je bilo sastavni dio 35 poglavlja.

"Ovo je trenutak kada treba biti radostan i ponosan jer smo obavili ono što smo si dali kao cilj prije dvadeset godina, da ravnopravno sjednemo za stol europskih država", naglasila je Kosor.

Zahvalivši u ime branitelja, Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine rekao je da je vlada nastavila tamo gdje su branitelji stali nakon što su oslobodili Hrvatsku. Zahvalio je premijerki Kosor na trudu tijekom pregovora s EU u posljednje dvije godine, izrazivši nadu da će ubuduće hrvatski branitelji u hrvatskom društvu i Europi imati svoje mjesto, prije svega zbog onih koji su dali svoje živote i njihovih obitelji.

Predsjednica Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih Slavica Hruškar tom je prigodom poručila "onima koji pokušavaju raditi selekciju među braniteljima" da neće biti nagrađeni na sljedećim izborima, a "onima koji poručuju da je antifašizam virtualna stvar ove vlade ili hrvatskih branitelja" da su u krivu jer su, ustvrdila je, hrvatski branitelji najveći antifašisti.

Na doprinosu, energiji i trudu u pregovorima s Europskom unijom, premijerki Kosor su zahvalili još, među ostalima, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata Zvonko Milas, predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kačinari i umirovljeni general Hrvatske vojske Damir Krstičević, izrazivši joj punu potporu.

Na prijemu su bili i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, ministar Dražen Bošnjaković te ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.



Pisane vijesti